středa 24. ledna 2018

RECENZE: Mazací tramvaj | Magda Stachula

Share it Please
autor: Magda Stachula
překlad: Michael Alexa
originální název: Idealna
nakladatelství: CPress
rok vydání: 2017
počet stran: 288
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Anita trpí několika fobiemi a téměř nevychází z domova. Bydlí v Krakově, ale z nitra svého bytu sleduje lidi na celém světě přes webové kamery. Její posedlostí je sledování neznámého muže kamerou umístěnou na mazací tramvaji v Praze. Muži říká Zo a ví o něm téměř vše - od týdenního harmonogramu po zvyky a přátele. Sledování je jejím únikem před realitou a umožňuje jí zapomenout na krachující manželství i na dítě, po němž marně touží už několik let. 
Den neúnavně střídá druhý do doby, než objeví ve skříni šaty, které si nikdy nekoupila - nesnáší totiž květované vzory. Později objeví v kabelce rudou rtěnku, co není její. Pak přijde drsný šok...Je tu někdo, kdo o ní ví úplně všechno a pomalu realizuje svůj plán.


Psychothrillery jsem si v poslední době hodně oblíbila a snažím se číst především ty, které mě zaujmou, pak se však neubráním srovnání s jinými. Jak už jsem se dříve zmiňovala, u téhle knihy mě na první pohled upoutal název a poté hned obálka. Přiznám se, že mě lákala i polská autorka, přece jenom Polsko je naším sousedem a vždy si ráda v tomto žánru přečtu něco od nás středoevropanů. Takže jsem moc dlouho neváhala a při první příležitosti si o knihu požádala Ježíška. Samotné čtení jsem pak dlouho neodkládala.




Děj je vyprávěn z pohledu čtyř vypravěčů - Anity, Adama, Marty a Erika. Anita a Adam jsou manželé, kterým se pomalu ale jistě rozpadá jejich vztah. Vzájemná láska se jim vytratila po letech marného snažení o dítě a v současnosti se jejich sexuální život striktně řídí podle Anitina ovulačního kalendáře. Anita každý měsíc propadá větší a větší depresi z vlastního selhání, neboť se jí stále nedaří otěhotnět. Kdysi však taková nebyla. Byla to usměvavá žena, která měla radost ze života. Teď se však mračí na celý svět. Kvůli fóbiím pracuje z domova a ven vychází jen na prohlídky do gynekologické ordinace. Aby unikla svému trápení, denně sleduje lidi na webových kamerách po celém světě. Oblíbila si však jednoho muže v Praze, kterého vídá pomocí kamery umístěné v mazací tramvaji. 

Adam pracuje v prosperující firmě. Z Anity je otrávený a každé ráno vychází o dvě hodiny dřív do práce, jen aby nemusel trávit čas s ní. I přes stereotyp a všechny problémy stále doufá, že se jejich manželství dá ještě zachránit, ale to nezáleží bohužel jen na něm. Časem si však najde milenku, která mu poskytuje každodenní únik před manželským stereotypem a hádkami.  

Marta je pomstou posedlá žena, která pro to, aby dosáhla svého cíle, udělá prakticky cokoliv. Naopak Erik je obyčejný malíř věnující se svým zakázkám, přesto i on bude mít v příběhu svou důležitou roli. Jak se příběhy těchto čtyř lidí propojí, se dozvíte po přečtení této knihy.




Na úvod musím říct, že mě Mazací tramvaj velmi mile překvapila. Měla jsem velká očekávání, neboť kniha slibuje, že půjde o "psychothriller, který nedokážete odložit, dokud ho nepřečtete". S tím mohu jen souhlasit, a to i přes rozvláčnější začátek, kdy máte pocit, že pouze sledujete životy dvou mladých lidí, kteří jsou frustrovaní z nenaplnění manželského svazku. To se však brzy změní.

Charaktery hlavních hrdinů jsou vykresleny velmi dobře. Čtenář má totiž možnost nahlédnout do myšlenkových pochodů ženy, která se marně snaží o dítě. Život se jí smrsknul na plánování ovulace, a konání pohlavního styku z povinnosti v plodné dny, aby po provedení těhotenského testu s opětovným negativním výsledkem propadla do hlubší a hlubší frustrace. Měsíc za měsícem. Už dva roky. Určitě vás nepřekvapí, že i mužský protějšek se musí s touto situací nějakým způsobem vyrovnávat, a to si myslím, že autorka zachytila velice věrně. Jako čtenář jsem se kolikrát bavila nad diametrálně rozdílným myšlením ženy a muže, které je v této knize vyvedeno až k dokonalosti.

Ze začátku nejspíš budete přemýšlet, co vlastně spojuje ony čtyři hlavní postavy a i když motivy pomsty vám autorka odhalí již v polovině, nic to nemění na tom, že budete s napětím obracet další a další stránky s touhou se dozvědět, jak vše nakonec dopadne. Myslím, že budete stejně překvapeni jako já.




Nehodnotím plným počtem pouze z toho důvodu, že příběh měl občas pomalejší tempo, než jaké bych si představovala. Výhodou jsou však krátké kapitoly, které vám tento pocit spíše zmírní. I tak jsem měla ze začátku pocit, že se děj moc nehýbe a stojí na místě.

Na závěr chci jen podotknout, že i přesto, že pro mě ještě nedávno byla Magda Stachula zcela neznámou autorkou, troufám si říct, že se jí povedl napsat skvělý, ale hlavně originální psychothriller a mě nezbývá než tajně doufat v to, že budou do češtiny přeloženy i další její knihy. Ze zvědavosti jsem mrkla na goodreads.com, kde jsem zjistila, že loni vyšla autorce v pořadí druhá kniha s názvem Trzecia. Anotace vypadá opět lákavě.

Mazací tramvaj doporučuji nejen milovníkům psychothrillerů, ale i příležitostným čtenářům tohoto žánru. Kniha vás určitě příjemně překvapí a vaši pozornost si rozhodně zaslouží. Jen je škoda, že Mazací tramvaji nebyla věnována větší reklamní kampaň, aby se dostala k více čtenářům. 


88 %


Čtete rádi psychothrilery? Jaký vás v poslední době zasáhl?

13 komentářů:

  1. Tak Mazací tramvaj vypadá zajímavě a máš pravdu, kampaň nic moc, neboť jsem o knize doteď neslyšela. Psychothrillery můžu, tak třeba se ke mně časem dostane i tento :-)
    Kde jsi na knihu vlastně narazila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt škoda, určitě za přečtení stojí, takže pokud budeš mít možnost, určitě ji zkus. Chci si brzy přečíst Ženu v okně a porovnat, trochu mi to zavání podobností - hlavní postavy sedí doma a špehují lidi.
      To je otázka :D Myslím, že jak každý měsíc připravuji článek s novinkami, které mají vyjít, tak jak jsem se po nich pídila, někde na mě vyskočila, ale kde konkrétně, to už si nepamatuju. Zaujal mě ten název, přečetla jsem si anotaci a už to bylo :-)

      Vymazat
  2. Zajímavá kniha dle toho co píšeš. Po knize se asi podívám, i když asi spíš v e - podobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vím, už máš e-podobu, tak snad se bude líbit, až se k ní dostaneš :-)

      Vymazat
  3. Na tuhle recenzi (mimochodem, velice povedenou recenzi!) jsem se moc těšila a jsem samozřejmě ráda, že knihu chválíš. Měla jsem na ni - díky Tobě - zálusk, ale chtěla jsem si počkat na dojmy. Takže píšu na seznam a určitě ji brzy pořídím :) Díky, Marcelko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) A určitě se pak budu těšit na tvé dojmy (budu zvědavá, zda budem mít odlišný názor nebo stejný) :-))

      Vymazat
  4. O knize slyším poprvé, ale nevypadá vůbec špatně :) Podle tvé recenze mě opravdu zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že tě knížka díky mé recenzi zaujala. Pokud budeš mít možnost, určitě ji zkus :-)

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, věřím, že je kniha zajímabá ale nejspíš to nebude nic pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pokud nečteš psychothrillery, tak to asi pro tebe opravdu nebude :-)

      Vymazat
  6. O knize jsem také neslyšela, což by mě k danému téma a žánru ani nepřekvapilo, přesto je to ale (zdá se) škoda, že kniha neměla žánou reklamu...
    Napíšu si ji takes na wishlist, recent psi mě na ni docela nalákala, ale nejde tady o takové "wow", jako u Konce léta nebo Nebezpečné laskavosti, takže uvidím, zda se ke knize dostanu.. Trochu se obávám, aby mě bavila, když píšeš že má kniha pomalejší tempo a začátek je rozvláčnější... :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostala jsme se k ní! A nakonec mě bavila podobně jako Konec léta :-)

      Vymazat
    2. Jsem moc ráda, že jsem ti zase jednou byla inspirací a knížka se ti nakonec líbila :-) Budu se těšit na tvou recenzi, jak už jsem ti včera psala :-))

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.