pátek 5. ledna 2018

RECENZE: Krycí jméno E 219 | Terry Shaft

Share it Please
autor: Terry Shaft (p)
nakladatelství: Grada
edice: Cosmopolis
rok vydání: 2017
počet stran: 190
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Svět, jak ho známe, už neexistuje, neboť jej zasáhl uměle vytvořený vir, na který neexistuje lék a lidé jeden za druhým umírají. Vir napadá mozek obětí a transformuje jejich myšlení na úroveň prvoků. Jakmile se jednou nakazíte, už vám není pomoci.
Hlavní hrdinou je Erik Wilson, odsouzený vězeň, který má teď kvůli viru dovolené vycházky a zdá se, že mu nic nechybí. Brzy se však do věznic začnou stahovat poslední zdraví lidé a pro Erika v jeho cele už není místo. Jako kriminálník nemá nárok se skrývat a tak je propuštěn. Najednou se Erik ocitá mezi Nakaženými a tím začíná boj o holý život...


Krycí jméno E 219 je postapokalyptický román z pera mladé české autorky Terezy Hřídelové, která vystupuje pod pseudonymem Terry Shaft a Krycí jméno E 219 je její první vydaná kniha.




Předně musím říct, že postapokalyptické romány či dystopie čtu jen velmi výjimečně. Tato kniha mě však zaujala hned na první pohled, a to nejen krásnou obálkou, na níž je vyobrazeno zničené město Los Angeles, ale také zvolenými barvami a lákavým nápisem "Stejně umřeš, tak co řešíš?". Po přečtení anotace bylo rozhodnuto, příběhy o zombících mě vždy bavily a myslím, že jsem na téma "nakažení" shlédla nespočet filmů. Hned se mi vybavil Brad Pitt a Světová válka Z a těšila jsem se, že si o něčem podobném přečtu i v této knize. Zda má očekávání byla splněna, se dočtete níže.

Kniha se dělí na dvě části a má celkem 20 kapitol. Vše začíná lákavým prologem, ve kterém se dozvídáme, že jistý japonský vědec vyvinul mutaci viru, jehož vzorek nazval X219, kterým se nakonec sám nakazil. 

20. listopadu večer
"ÁÁÁ! Můj poskok vypustil do světa vakcínu! A já se nakazil svým vlastním virem! Ta bolest je nesnesitelná! Už mi padají i vlasy a zuby! Okamžitě ho musím poslat na druhou polokouli pro lék."

V další kapitole se seznamujeme s hlavním hrdinou Erikem Wilsonem, který je bez pardonu propuštěn z přeplněné věznice, aby udělal místo jiným, dosud zdravým, ale hlavně netrestaným lidem. Erik Wilson je postava svérázná, arogantní, ale mně především nesympatická už od prvních stran. Celkovou představu o Erikovi si však čtenář udělá jen prostřednictvím jeho chování, protože o vzhledu či věku nepadne ani slovo, což považuji za velké mínus. Těžko se pak ztotožňuji s postavou, která vypadá všelijak a nijak. Nejvíce mi však vadil slovník hlavního hrdiny, neboť používal dost sprostých slov, která asi měla působit drsně, ale já vulgarity v knihách moc ráda nemám.




Co se týče vedlejších postav, těch bylo hned několik - Christina, Scott, Sunshine, Johnson, Vanessa a další. Myslím, že vedlejší postavy si oblíbíte mnohem více, než Erika. Přesto všechny tak nějak zvláštně příběhem propluli.

Za plus knihy považuji to, že snad na každé stránce probíhá nějaká akce, protože hlavním úkolem Erika je mezi Nakaženými přežít za každou cenu, takže často dělá doslova husarské kousky. 

Bohužel velkým problémem knihy je absence jakéhokoliv smysluplného děje. Čtenář bude většinu času zmatený a bude přemýšlet, co se vlastně děje a proč se to děje. Já jsem se kolikrát cítila jako Alenka v říši divů. Ale co mi v knize nejvíce chybělo, byly popisy místa, kde se děj odehrává a celkově popisy postav, jak už jsem se výše zmínila. Potenciál kniha rozhodně má, příběhu však chybí větší propracovanost, ale myslím si, že vzhledem k věku autorky to bylo dobré. Líbila se mi jazyková skladba vět, věty byly celkem košaté a na mladou dívku působivé.




I přes zmatenost děje, jsem knihu četla s velkým očekáváním a napětím, jak vše dopadne. Bohužel závěr vše dokonale pohřbil a zkazil mi zbývající požitek ze čtení. Závěrečné rozuzlení, jaké autorka zvolila, je už několik let v knižním světě pasé, a po pravdě jsem se již hodně dlouho s takovým klišé v závěru knihy nesetkala. Přesto si myslím si, že Terry Shaft jakožto začínající autorka není vůbec špatná, snad si vezme k srdci chyby, kterých se dopustila, a až se vypíše a vše dopiluje, může z ní být nadějná česká autorka. 

Kniha by se mohla líbit nenáročným čtenářům, který chtějí strávit jedno odpoledne u dystopické knižní jednohubky.


45 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si Krycí jméno E 219 můžete přímo koupit.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha není můj žánr, takže se na ní nejspíš nechystám. Evidentně to ale extra nevadí.:))) Kniha má ale zajímavou obálku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se povedla a myslím, že i zaujme na první pohled. Díky ní jsem si také chtěla knihu přečíst, ale můj šálek to nakonec nebyl.

      Vymazat
  2. Snad se vším souhlasím. Autorka má opravdu veliký potenciál a píše velmi pěkně a chytlavě a věřím, že až se vypíše a přesně jak píšeš, dopiluje všechny své chyby, tak z ní jednou bude opavdu dobrá spisovatelka (pokud se těch záporných reakcí nelekene). Také jsem přemýšlela, o čem příběh vlastně je a o co v knize jde. Erik mi taky nebyl moc symptatický a závěr byl hodně odbytý. Ale jinak to bylo vcelku ucházející.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě, že těch záporných reakcí má tolik, ale četla jsem i kladné recenze. Ale do budoucna má určitě dobře našlápnuto a být jí, tak to v žádném případě nevzdávám. Jestli ještě něco napíše, ráda to zkusím. Taky je pravda, že zrovna tento žánr moc nevyhledávám a asi jsem byla namlsaná filmy o zombících, tak mě knížka i z toho důvodu trochu zklamala.

      Vymazat
  3. Líbí se mi tvá recenze. Je upřímná, snažíš se vyzdvihnout klady i zápory. Přesně, jak to má být. Děkuji za recenzi, o knihu jsem měla zájem, ale upřímně... těch negací je tolik, že jsem moc ráda, že jsem ji nekoupila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu, snažila jsem se právě najít i klady. Já vůbec netušila, že kniha je od mladé začínající autorky píšící pod pseudonymem, to jsem se dozvěděla až později, z recenzí od ostatních a byly vesměs negativní, takže jsem se na to čtení pak moc netěšila.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.