čtvrtek 28. prosince 2017

RECENZE: Infernum | Mark Maria Kraft

Share it Please
autor: Mark Maria Kraft
překlad: Emilie Harantová
originální název: Infernum
nakladatelství: Grada
rok vydání: 2017
počet stran: 312
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Naproti hotelu Hilton je z Vltavy vytaženo zohavené ženské tělo. Případu se ujímá mladá atraktivní vyšetřovatelka Eva spolu se svým asistentem Jakubem. Záhy je mrtvá žena identifikována jako Helena, přítelkyně Američana Sama, který na předpokládaný den vraždy nemá alibi a tak se stává podezřelým číslo jedna. Evě však cosi nesedí a intuice ji naznačuje, že Sam není vrah. Eva zjišťuje, že Helena měla podivný vztah s bratrem Vítkem, který je zároveň Eviným zaměstnancem. Vše se začíná pěkně zamotávat. Navíc Evě pomáhá bývalý přítel Martin, který pracuje jako státní zástupce, ale tím, že Evě nabídl pomoc, začíná být jeho místo v ohrožení. Martin není jediný muž, který se v Eviném okolí pohybuje. Její divoký osobní život se stále více prolíná s jejími případy a ocitá se tak v soukolí moci, chtíče a intrik. Na pozadí toho všeho spřádají své tajné plány policejní prezident i ministr vnitra.


Kniha Infernum mě zaujala především tím, že autor, ač je původem Švýcar, zasadil svůj příběh do českého prostředí, konkrétně Prahy a okolí, v němž vystupují české postavy s typicky českými jmény. Jak už jsem zmínila, Mark Maria Kraft je švýcarský autor, který v současné době žije střídavě ve Švýcarsku, Německu a v Čechách. Vystudoval podnikovou ekonomii, informatiku, později také filozofii. Je mezinárodně činným obchodníkem a kreativním nezávislým novinářem Thriller Infernum je jeho debutem.




Ještě než přistoupím k samotné recenzi, bych ráda pochválila povedenou obálku, jejíž vyobrazení znázorňuje skryté zlo, které se může ukrývat kdekoliv. Červená barva vše dokonale podtrhuje.

Hlavní postavou je mladá atraktivní vyšetřovatelka Eva Jelínková, která na mě už od prvních stránek působila nesympaticky a můj dojem se s každou další stránkou bohužel více prohluboval. Eva je chtíčem posedlá hysterická žena, která i přes svou nepěknou minulost využívá své tělo jako prostředek k dosažení osobních cílů. Vyšetřování jako takové jde po chvíli stranou a spíše se probírá Evin osobní život. Autor nám dovoluje nahlédnout do její minulosti, která nám sice mnohé její chování vysvětlí, přesto jsem nad ní často kroutila hlavou. 

V knize vystupuje celkem dost postav, jež jsou označené pouze křestními jmény, což působilo dost neosobně. Ze začátku jsem se v postavách špatně orientovala, na každé stránce vykoukl nějaký Pavel, Karel, Martin, Adam atd. Tohle mi prostě nesedlo a zvykala jsem si na to prakticky po celou dobu. Navíc mi celkový popis postav přišel dost povrchní (až na výjimku hlavní hrdinky), neuměla jsem si je v reálu vůbec představit nebo zhmotnit. Byla to jen jména na papíře, která mi nic bližšího neřekla.




Další výtku mám k minulosti některých postav. Nevím, jestli jsem ten dojem měla jenom já, ale přišlo mi, že každá postava byla v minulosti nějakým způsobem zneužívána, což se samozřejmě později projevilo na jejich charakteru. Často jsem pak přemýšlela, jestli se náhodou před přijetím na jakoukoliv policejní pozici nedělají psychotesty? Postav v této sféře bylo zvrácených víc než dost a celkem často jsem si kladla tuto otázku. 

Autorův styl psaní ani celková forma mě nijak neoslovily. Je pravda, že nález zohavené mrtvoly je jen pouhý začátek kolotoče intrik, vydírání a boje o moc, kterou čtenář od samého počátku nemusí čekat, stejně tak směr, jakým se příběh dále ubírá. V příběhu jsem postrádala napětí, které by mě při čtení pohánělo vpřed, často jsem se přistihla, že se při čtení spíše nudím a přeji si, ať už to mám za sebou. Zápletka je sice zajímavá, ale bohužel mi do českého prostředí vůbec neseděla. Musím podotknout, že kniha je místy dost brutální až surová, autor se dost často uchyluje k podrobným popisům sexuálních scén, které jsou plné brutalit. Popis zohavené ženy a především toho, čím vším se na ní vrah vyřádil, taky nepatří zrovna k chuťovkám. Přesto mi tyto scény nijak zvlášť nevadily, a to nejspíš proto, že na mě kniha valný dojem neudělala. Chybělo mi i detailněji popsané české prostředí, které Prahu připomínalo velmi vzdáleně, autor použil jen pár ulic a míst, ale vůbec jsem neměla pocit, že v té Praze či okolí jsem. 

Závěrem chci dodat, že i přes několik výtek si myslím, že kniha Infernum si své čtenáře najde. Na své si přijdou milovníci brutálních a krvavých scén, které jsou velmi detailně popsány. Pokud navíc upřednostňujete thrillery odehrávající se v českém prostředí, může být Infernum pro mnohé zajímavým objevem. 


60 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si Infernum můžete přímo koupit.

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě. :) a musím pochválit krásné fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená recenze :) Po knize jsem pokukovala, ale ted od ní asi nebudu očekávat zázraky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se na ni hodně těšila, ale celkem mě zklamala, což mě dost mrzí. A děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  3. Marcelko, já jdu recenzi sepisovat, tak jsem tu Tvojí jen prolétla, ale vidím - zklamání. A u mě je to stejné! Na knihu jsem zaslechla chválu, tak jsem se těšila, a byla jsem opravdu hodně nepříjemně překvapená. Mám k tomu spoustu výtek a přestože souhlasím s tím, že svoje čtenáře si Infernum najde, já si to docela protrpěla :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.