úterý 7. listopadu 2017

Pohodový podzimní TAG

Share it Please

Hezký večer milí čtenáři.


Dnes vůbec poprvé přicházím s knižním TAGem, k jejímuž vyplnění mě nominovala Ivetka z Údolí rozmanitosti, za což jí moc děkuji, protože sama bych se nikdy k vyplnění jakéhokoliv TAGu nepřinutila. Byla by to škoda, protože vyplňování odpovědí mě nesmírně bavilo, takže doufám, že si jej užijete stejně jako já.




1. Křupe listí: Svět je plný barev. Vyber knihu s červenou, oranžovou a žlutou na obálce…
Tohle bylo celkem jednoduché, protože Stopy v krvi od Steva Robinsona mám stále na očích, hlavně z toho důvodu, abych si knížku už konečně přečetla. Třeba mě to tak trochu popostrčí a zařadím ji mezi knížky k přečtení na prosinec.




2. Pohodlný svetr: Konečně je dost zima na to, nosit příjemné teploučké oblečení. Jaká knížka ti dodává podobný hřejivý pocit?
Tak u této otázky jsem musela opravdu dlouho přemýšlet, stoupnout si před knihovnu a očima vyhledat tu pravou. Kdybych měla odpovědět na opačnou otázku, tedy, která kniha ve mě vyvolává spíše mrazivý pocit, bylo by hned jasno. Nakonec jsem vybrala Čas odejít od Jodi Picoult, a to hlavně z důvodu hřejivě působící obálky a afrického prostředí, ve kterém se příběh odehrává.




3. Podzimní bouřka: Vítr skučí a déšť padá. Po jakém žánru nebo knize v takovém případě sáhneš?
Už párkrát jsem ve svých článcích zmiňovala, že podzim je právě období na čtení mrazivých, tajemných a strašidelných příběhů. Nedávno jsem přečetla Trhlinu od Jozefa Kariky a ta je přímo na toto období dělaná! Pekelně strašidelná, hrůzostrašná a děsivá! K tomu si můžeme zanotovat píseň Hýkal od české hudební skupiny Zrní... "Dej si pozor na les, ať tě nespolkne..." O této skupině a jejich písničce jsem poprvé slyšela právě díky zmiňované Trhlině. Text i hudba jsou správně psychedelické a na tohle období jak dělané, nicméně to jsem trochu odbočila, takže hurá na další otázku.




4. Studený, svěží vzduch: S jakým „cool“ charakterem by sis ihned vyměnila místo?
Nad touto odpovědí jsem přemýšlela už při čtení Ivetčiných odpovědí, protože já nejsem moc ten typ, co takhle přemýšlí. Nikdy jsem neměla nijak zvlášť oblíbené postavy, s nimiž bych si ráda vyměnila místo, ani oblíbené obecně. Ale pak se mi jedna vybavila - Robin ze série o Cormoranu Strikeovi (Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla - vyfotila jsem jen první díl, protože mi stále do série chybí Hedvábník), kterou napsala J. K. Rowling pod pseudonymem Robert Galbraith, tedy autorka slavného Harryho Pottera. Myslím, že na světě neexistuje nikdo, kdo by tuto autorku neznal 😁. Nevím, jestli je zrovna "cool" charakter, asi spíše ne, Robin je spíše taková slušňačka a děsně správná osoba. Mnozí ji přirovnávají k Hermioně z Harryho Pottera, ale jelikož jsem Harryho nikdy nečetla, a znám ho pouze z filmových zpracování, nemohu to nijak posoudit. Ale líbilo by se mi vyměnit si s ní místo a pátrat (nebo možná i něco víc) s Cormoranem 😁.




5. Horký jablečný cider: O které knize se až tak nemluví, ale ty bys ráda, aby o ní věděl každý?
Kdysi dávno mi babička půjčila knížku s názvem Doktorka z domu Trubačů, kterou napsala Ilona Borská. Jedná se o životopisnou knihu, která popisuje zajímavý a těžký osud české lékařky Vlasty Kálalové, jež se ve dvacátých letech minulého století vypravila do Bagdádu, aby tam postavila první československou nemocnici. To se jí povede, dokonce založí rodinu a poté se vrací zpět do Čech, kde ji bohužel potká velmi tragický osud. Tato žena hodně dokázala a překonala, takže pokud jste ještě tuto knihu nečetli, měli byste to napravit. Momentálně je tato kniha k mání v Levných knihách a i když už doma mám jedno starší antikvariátové vydání, mám v plánu koupit si i toto.




6. Kabáty, šály a palčáky: Ochladilo se a je potřeba se přiobléct. Za jakou obálku se nejvíce stydíš a raději by ses s ní ani neukazovala na veřejnosti?
Jejda, to je těžké, kdo by si knihu s takovou obálku vůbec pořídil? 😁 Budu muset mrknout do své knihovny, ale myslím, že se tam určitě nějaký "skvost" najde. Tak po delším hledání jsem objevila tuto "nádheru" 😁. Na obálce Ďáblovy svatyně od Marie Hermanson se mi nelíbí podivně ztvárněná postava a ani barevné provedení. Nuda, nuda, šeď. 




7. Pumpkin spice: Jaké jídlo tě na podzim dokáže nejlépe uspokojit?
Já sním všechno, celoročně 😁. Jasně, říká se, že v zimě tělo potřebuje daleko více kalorií, aby si uložilo nějaké zásoby na dny, kdy bude jídla nedostatek, ale myslím, že nás se to v současné době už netýká. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, konkrétní jídlo spojené s podzimem nemám, přesto je tu jedna surovina, která se mi až podezřele často dostává pod ruku, a sice dýně hokkaidó - zrovna dnes jsme měli na oběd dýňovo-batátové placičky 😊.




8. Táborák co zahřeje: Šiř teplo! Koho nominuješ do tohohle tagu?
Nominuji Janičku alias Pinky v Knihách, Lucku z Luciiny zašívárny a Báru alias Bunburistku. Pokud se tedy rozhodnete TAG vyplnit, moc ráda k vám zavítám a přečtu si vaše odpovědi.

To je pro dnešek vše a přeji pěkný zbytek večera.

11 komentářů:

  1. Parádní odpovědi a parádní fotky i zvolené knihy.
    U každé odpovědi jsem přemýšlela, co bych odpověděla já (neboť mě Ivet také nominovala), ale stále na ty své odpovědi nepřicházím. Dokonce jsem si myslela, že mě to donutí vyndat konečně knihy z krabic, ale pořád je odkládám... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-)
      Všimla jsem si, že tě Ivet také nominovala, takže se budu těšit na tvé odpovědi, snad se jich brzy dočkáme :-))
      Já jsem se popravdě v první chvíli zhrozila, že mě Ivet nominovala, nikdy jsem totiž neměla v plánu nic podobného vyplňovat a říkala si, kdoví kdy tento článek sesmolím. Ale dneska mě to nějak chytlo, sedla jsem k PC a normálně mě to bavilo :-)

      Vymazat
    2. Hele, já se taky zhrozila, když jsem svoje jméno viděla u Haničky a chytala se za hlavu. A celkově mi to zabralo asi 14 dní :D Takže jsme na tom úplně stejně :D Jen Marcelka to zvládla během chviličky. A když se pro tag přece jen rozhodneš, budu jen ráda a ráda si přečtu tvé odpovědi ;) A nezapomeň, je to zábava, ne povinnost :)

      Vymazat
    3. Uvidíme ... krabic je stále plno, tak nevím jak to bude. A do těch knih se mi nějak nechce, se bojím, že se mi nevejdou, tam kde je chci mít ....

      Vymazat
    4. Neboj se a prostě je vybal, třeba tě překvapí a všechny se vejdou :-)

      Vymazat
  2. Jééé, to byla rychlost :) Moc hezky jsi na otázky odpověděla, máš moc hezké fotky a některé knihy jsem si zapsala na seznam :D A na Trhlinu jsem úplně zapomněla. Chtěla jsem si přečíst tvou recenzi, ale tenkrát jsem to nestíhala a pak mi vypadla z hlavy. Takže díky za připomenutí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chichi no :-) až jsem to sama nečekala, ale už při čtení tvých odpovědí jsem si v duchu říkala, co bych odpověděla já. Nakonec to nebylo tak strašné, jen pak dát dohromady fotky a bylo to :-) Zábava na hoďku :D

      Vymazat
  3. Zajímavý výběr knih. Moc pěkný tag, já se na něj taky chystám, zatím ale jenom psychicky, otázky jsou totiž vážně záludné. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Skvěle's to pojala. Ráda vidím, že je pro nás pro všechny tag něco zcela nového, a přesto jsme myslím všechny zjistily, že vyplňovat ho, byla vlastně hrozná zábava :) Několik knih jsem si zapsala na seznam, obzvlášť ráda slyším, že se ti tolik líbila trhlina, na kterou se já doslova třesu :)
    Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Ano, já se tagů hrozně bála :D Jako by to snad byl výslech, který bude zveřejněn před celým světem :D Přitom to opravdu byla zábava a aspoň vím, že se jim už teď nebudu vyhýbat a pokud mě nějaký pěkný zaujme, ráda jej vyplním :-)
      Thrlina je vážně skvělá!
      Taky se měj moc krásně :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.