středa 13. září 2017

RECENZE: Za zavřenými dveřmi | B. A. Paris

Share it Please
autor: B. A. Paris
překlad: Karolina Medková
originální název: Behind Closed Doors
nakladatelství: Motto
rok vydání: 2017
počet stran: 264


"Někdy může být dokonalé manželství jednou dokonalou lží."

Moje zhodnocení:


Na knihu mě nalákala Monča alias Mermaidka z Mermaidina čtecího koutku, která si knihu během čtení velmi pochvalovala a já se nemohla dočkat, až se do ní ponořím také. V rychlosti jsem dočetla Maminčina mazánka a vrhla se na ni. Nakonec jsem ji přečetla během dvou dnů. Jednoduše paráda!

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou v první osobě je Grace, dívka, která stále čeká na opravdovou lásku, neboť kvůli svojí sestře Millie, která trpí Downovým syndromem, s ní žádný muž nevydrží nikdy moc dlouho. Jednoho dne potkává Jacka, úspěšného právníka a pohledného muže, za nímž se otočí kdejaká žena, kterého upoutá bezprostřednost Graceiny sestry Millie a díky ní se spolu dají do řeči a oba se do sebe na první pohled zamilují. Jack začíná mít velké plány, Grace brzy požádá o ruku, ta souhlasí a začnou plánovat společné bydlení. Grace je velmi vděčná za to, že si Jack oblíbil Millie a slíbil, že až budou mít společné bydlení hotové a Millie dovrší osmnácti let, nastěhují si ji k sobě. Svatba proběhne s menšími komplikacemi a Grace se po náročném dni už nemůže dočkat svatební noci. Jack však zmizí a neukáže se celou noc. Když se nakonec objeví, její život už nebude jako dřív...




Kniha Za zavřenými dveřmi má hned několik aspektů, kterými vás zaujme. Tím prvním je jednoznačně obálka, která dokonale vystihuje název knihy, jenž je v červeném provedení a má v sobě skrytý varovný signál. Na vnitřních okrajích přebalu, které jsou schované uvnitř knihy, jsou vyobrazeni naší hlavní hrdinové, z jedné strany Jack a z druhé Grace, oba jako by s páskou přes oči. Dalším lákadlem je samotný název, protože nikdy nemůžeme tušit, co se skutečně za zavřenými dveřmi odehrává a tato kniha nám dovolí leckterá tajemství poodhalit. V neposlední řadě je oním aspektem samotná anotace, která je napsaná tak, že vlastně netušíme, kde je pravda a kde lež.

Po přečtení musím říct jediné, a sice, že takový vynikající psychothriller jsem už dlouho nečetla. Celou dobu se střídá přítomnost s minulostí, která na sebe plynule navazuje a pomalu tak odkrývá děsivé detaily z navenek dokonalého manželství, které jim jejich přátelé doslova závidí. Pokaždé mají dokonale uklizeno, navařeno, častují se zamilovanými pohledy a doteky, ale pozornému příteli by neunikly malé drobnosti a detaily. Proč například Grace nechodí nikde sama? Proč nezvedá telefon? Proč nemá vlastní mobil? To jsou otázky, které vám nedají spát. Postupné odkrývání manželství Jacka a Grace vás bude upřímně šokovat a pokaždé budete doufat v lepší zítřek a nakonec i ve šťastný konec. Jestli něco takového naše hrdiny čeká a jestli je to vůbec vlastně možné, to už se dozvíte v samotné knize. 




Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, je tato kniha prakticky dokonalá. Má vše, co má správný psychothriller mít. Knize nechybí napětí, charakterově zajímavé (zvrácené) postavy, které se vyvíjí a dokonce ani překvapivý konec, který určitě čekat nebudete. Jedná se o umně napsanou knihu, při jejímž čtení se vám často bude tajit dech a která, pokud jste fanoušky psychothrillerů, by neměla chybět ve vaší knihovničce. Vřele doporučuji.


100 %

Co vy a psychothrillery? Vyhledáváte tento žánr nebo se mu naopak vyhýbáte? Jak vás zaujala tato kniha? Pokud jste knihu četli, podělte se o názor v komentářích.

4 komentáře:

  1. No teda!!! Parádní recenze!!! Knížku mám ve čtečce a mám sto chutí se do ní hned pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Knihu si určitě přečti, opravdu za to stojí, budu se pak těšit na názor :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze. :)
    Na knihu jsem jen tak rychle koukla, ale řekla jsem si, že psycho-thrillerů jsem měla poslední dobou dost a je na čase začít číst detektivky, které se mi tu kupí. No, mám takový pocit, že až projdu okolo knihkupectví půjde tato kniha se mnou domu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já teď taky právě četla hodně psychothrillerů, až jsem si musela dát oddech v podobě romanťárny Možná jednou od Colleen Hoover :D A teď se vrhám na Snaž se nedýchat :-)
      Určitě si ji aspoň půjč, mohla by se ti líbit :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.