sobota 2. září 2017

RECENZE: Smrt budějovického hejtmana | Tomáš Sterneck

Share it Please
autor: Tomáš Sterneck
nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
rok vydání: 2017
počet stran: 336
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Je rok 1625. Kašpar Teindleser si k sobě zavolá svého čtyřicetiletého syna Davida, aby mu vyprávěl příběh, který se udál v roce 1618. Jedné noci je Kašpar Teindleser probuzen ze spánku s naléhavou prosbou, aby se co nejrychleji dostavil do příbytku pana hejtmana Jana Aulnera z Birkenfelsu s tím, že pro něj posílá jeho kmotřenec Jeroným. Když dorazí na místo, kmotřenec se s ním ani nepřivítá a ihned spolu s Kašparem běží do hejtmanovy ložnice, kde Kašpar objeví pana hejtmana mrtvého. Kašpar je v šoku a ihned se ujímá výslechu hejtmanova služebnictva, od kterého se dozví, že podezření spadá právě na Jeronýma. Kašpar tomu ani za mák nevěří, neb svého kmotřence zná už mnoho let a ví, že by něčeho takového nebyl schopen. Posílá jej proto do Vídně se vzkazem pro hejtmanovu manželku, netuší však, že tím jej vystaví mnohem většímu nebezpečí...

Smrt budějovického hejtmana je beletristickou prvotinou autora Tomáše Sternecka, který, když jsem po něm blíže zapátrala, vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obory historie a latinský jazyk. V současné době působí jako vědecký pracovník v Historickém ústavu Akademie věd ČR a externě vyučuje v Ústavu archivnictví a pomocných věd historických Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.



Po dočtení mohu říct, že tento historický román s detektivními prvky se může směle rovnat s historickými romány Vlastimila Vondrušky, kteří své nabyté vědomosti přenesli do knižních románů. Co se týče historických znalostí, jsem pouhý laik a nemohu tudíž posoudit, do jaké míry jsou události v knize fiktivní. V knize však mimo fiktivní postavy vystupují i skutečné historické postavy. Za autentickou však považuji dobovou atmosféru s dobovými zvyklostmi, které nám autor předestírá ve čtivé podobě. 

Když bych měla hodnotit detektivní zápletku, ta je velmi povedená a věřím, že se ji jen tak nepodaří rozlousknout žádnému čtenáři. Autor nám neustále předhazuje falešné stopy, podezřelí se střídají a kolikrát na povrch vypluje nejedno střežené tajemství.

Občas mi dělalo problém orientovat se ve všech postavách, neboť jsem neměla tolik času na čtení, který bych si přála a často jsem musela knihu odkládat. Postavy a děj se mi pomalu vytrácely z hlavy a kolikrát jsem si je musela osvěžit listováním zpět.




Jelikož autor vystudoval mj. i latinu, kterou si oblíbil, v textu se hojně vyskytuje. Nemusíte se však bát, že některým slovním spojením nebudete rozumět, na konci najdete glosář, kde jsou veškerá latinská slova a slovní spojení přeložena, příp. vysvětlena. Já se však musím přiznat, že na takovéto listování jsem dost líná a ne všechna slova jsem si vyhledávala. Překvapilo mě, že slova v glosáři jsou seřazena podle abecedy, častěji se setkávám s odkazy na příslušnou stránku. Nejvhodnější umístění vysvětlivek je podle mého názoru na příslušné stránce pod čarou.

Ač tento žánr vyhledávám ojediněle jen jako zpestření ke svému vyhraněnému žánru, s knihou jsem byla velmi spokojená a poté, co jsem se začetla, mi dělalo problém ji jen tak odložit. Často se mi u tohoto druhu četby stává, že mě děj uspává, ale tady autor udržel mou pozornost dokonale. Doufám, že Tomáš Sterneck napíše další podobně laděné historické romány a budeme mít tak možnost se opět setkat se svými oblíbenými postavami. Já si oblíbila postavu Jeronýma, sympatického mladíka, který by se rád stal služebníkem Božím, ale přes nepříjemný zážitek, který se mu  při studiu v minulosti stal, se dal na dráhu vojáka. Na cestě do Vídně zažije mnohdy nebezpečné situace, které kolikrát mohly dopadnout katastrofálně, ale naštěstí nad ním nějaká vyšší moc drží ochrannou ruku. Pevně doufám, že se s ním ještě setkám :-)




Pokud máte rádi historické romány odehrávající se v českém prostředí (zde konkrétně v Českých Budějovicích) a rádi byste objevili třeba nového autora, který by se mohl stát vaším oblíbeným, je Smrt budějovického hejtmana ta pravá kniha pro vás. 


90 %


Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit přímo zde.

2 komentáře:

Děkuji moc za komentáře.