sobota 16. září 2017

RECENZE: Se záští | Eileen Cook

Share it Please
autor: Eileen Cook
překlad: Bohuslava Nováková
originální název: With Malice
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 256
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Osmnáctiletá Jill se jednoho dne probouzí v nemocnici. Má stehy v obličeji a nohu v sádře. Vůbec netuší, jak se sem dostala, ani co se stalo. Od rodičů se dozvídá, že byla na školním výletě v Itálii a připletla se ke smrtelné nehodě. Nehodě, na kterou si nevzpomíná. Nevzpomíná si totiž na posledních šest týdnů. Otec ji nechal převézt z Itálie, zařídil ji nadstandardní péči, ale i právníka. Na co Jill potřebuje právníka? Je možné, že ta nehoda nebyla jen pouhou nehodou? Jill se pokouší dát události za posledních šest týdnů dohromady. Musí to však udělat dřív, než její bezproblémový život skončí v nenávratnu. 

Že je vám tento námět povědomý? Dám vám za pravdu, protože knih, kde si hlavní hrdina nemůže vzpomenout na předcházející události je celá řada. Na zadní straně obálky je kniha přirovnávána například k Ostrově lhářů nebo k Dívce ve vlaku a jelikož jsem obě knihy četla, nemohu než souhlasit. Všechny tyto knihy mají společné to, že je hlavní hrdince (a samozřejmě i čtenáři) skryta nějaká důležitá událost, na kterou si nemůže vzpomenout a snaží se na ni přijít. Střípky vzpomínek se postupně skládají dohromady, až na konci utvoří jeden celek. 




Kniha Se záští není výjimkou. Myslím si, že tento námět, jakkoli obměněný, bude čtenáře bavit neustále. I já se u této knihy velmi bavila a užila si ji. Autorce se totiž povedlo vykreslit dokonale hlavní hrdinku Jill a taktéž její přátelství se Simone, nejlepší kamarádkou, kterou jí byla od čtvrté třídy. Tato kniha je tedy hlavně o přátelství mezi dvěma dívkami, které i přes to, že obě pocházely z jiných společenských vrstev, bylo pevné a hluboké. Jill v něj stále věří, ale postupně se dozvídá různé informace, které tvrdí opak. Jill začíná být na pochybách, jelikož si na poslední okamžiky odehrávající se těsně před nehodou nevzpomíná. Každý tvrdí něco jiného a bohužel nic není tak, jak se na první pohled zdá. 

Příběh je nám vyprávěn prostřednictvím Jill v první osobě, přičemž kapitoly, kterými k nám promlouvá se pravidelně střídají s kapitolami, jež obsahují policejní výslechy, svědectví různých osob od spolužáků, kamarádů, ale i učitelů tak, aby si čtenář mohl utvořit celkový obrázek a nezískával informace jen prostřednictvím hlavní aktérky. Knihu to velmi ozvláštnilo a čtení nabylo jiný rozměr. 

Autorka nám dokonale předvedla, čeho všeho jsou schopni novináři, ale i obyčejní lidé, kteří mohou zničit na základě mylných domněnek a lživých informací život jedné mladé dívky. Ale je tato dívka opravdu nevinná, když si na nic nevzpomíná? Jak má poznat, komu věřit a komu ne, když začíná pochybovat i sama o sobě?

Tato kniha vás dostane. Dostane vás i její závěr, který se dle mého názoru hodně povedl. Musím také autorce smeknout poklonu za to, jak mě dokonale zmanipulovala a já jí uvěřila úplně všechno. Bravo.

Na závěr musím vyzdvihnout úžasnou obálku, na níž je vyobrazena skalnatá pobřežní oblast na italské riviéře, která se nazývá Cinque Terre a najdeme ji v Toskánsku v Itálii. Tyto domky jsou postaveny na skalách a zvláštní jsou hlavně tím, že oplývají krásnými pastelovými barvami. 


Zdroj

Se záští je další povedený psychothriller tentokrát z pera Eileen Cook, pro mě dosud neznámé autorky, která má však na kontě řadu románů, jenž byly přeloženy do osmi jazyků. Většinu svého dospívání si tato autorka přála být někým jiným a žít někde jinde, což je skvělá škola pro spisovatele. Momentálně žije ve Vancouveru se svým manželem a dvěma psy a už nechce být nikým jiným.

Pokud hledáte psychothriller se skvěle vystavěnými postavami, parádní i když ne originální zápletkou a zajímavým vyústěním, bude tato kniha skvělá volba. 


95 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více o knize se dozvíte zde a zakoupit si ji můžete přímo zde.

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, naprosto s tebou souhlasím :)) i přesto, že se nejedná přímo o můj žánr kniha se mi vážně moc líbila...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Teď si konečně mohu přečíst i tvou recenzi, když už mám tu svou za sebou :-)

      Vymazat
  2. Ahoj.
    Koukám, že to máme podobně. Já tedy nečetla ty knihy z přebalu, ale také jsem z knihy nadšená.
    Co mě tedy dostalo, že jsme obě použili i hodně podobný obrázek jako dotváření k recenzi :-D Čteme si myšlenky? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-)
      Ostrov lhářů se mi hodně líbil, i když je to spíš pro náctileté a Dívku ve vlaku ani komentovat nemusím... :D
      Fakt? :D Tak to se hned jdu podívat a přečíst si tvou recenzi. Dopoledne jsem si všimla, že už si ji publikovala, ale nechtěla jsem se nechat ovlivňovat..ale že jsme použily podobný obrázek? :D Dva osli stejné mysli, jak říkává můj taťka :D :D

      Vymazat
  3. Noooo, možná že jsi mě zase jednou přesvědčila... :-D
    Kniha jde na wishlist! Takže máš bod k dobru! ;)
    + Samozřejmě super poutavá recenze, jak jinak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A třeba u téhle si myslím, že by se ti mohla líbit :-) Je bez krve, napínavá se super závěrem :-)
      A moc děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  4. Tak toto vypadá opravdu dobře. Píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.