čtvrtek 17. srpna 2017

RECENZE: Blackout | Marc Elsberg

Share it Please
autor: Marc Elsberg
překlad: Matouš Hájek
originální název: Blackout - Morgen ist es zu spät
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 329



Anotace:


Zítra už bude pozdě...

Thriller o kolapsu evropských dodávek elektrické energie. Otřesný, ale realistický scénář. Jednoho chladného únorového dne zhasnou světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uváznou v tunelech...Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu François Bollard je ochoten ho poslouchat.Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé emaily, začne klást nepříjemné otázky, a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a je z něj lovná zvěř. Mezitím se situace v ulicích stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí. Závod s časem začíná. Závod, který lze jen stěží vyhrát.


Moje zhodnocení:


Jednoho zimního dne zhasnou světla v Itálii, chvíli na to ve Švédsku, v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. V Evropě se začne hroutit elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, lidé uvíznou v metru, nefungují semafory...

Bývalý italský hacker a programátor Piero Manzano zjistí, že bylo manipulováno s elektroměry a že ví, kdo je za to zodpovědný. Při snaze sdělit tyto informace odpovědným orgánům naráží na svou hackerskou minulost a najednou se z něj stává podezřelý číslo jedna. Manzano se snaží ospravedlnit, ale nakonec i důkazy hovoří proti němu. Své síly spojí s mladou atraktivní novinářkou Lauren Shannon, ale bohužel proti sobě mají mazaného a hlavně neviditelného soupeře...

Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je kvůli nefungujícímu chlazení v kritickém stavu a ohrožují tak životy milionů lidí. Nejhůře je na tom francouzská elektrárna Saint Laurent, která za účelem snížení tlaku v reaktorové nádobě zahájila kontrolované vypouštění malého množství radioaktivních par do ovzduší. Radioaktivní mrak míří k Paříži a lidé mají ještě v živé paměti katastrofy, které se odehrály v Černobylu a Fukušimě...



Elektřina. Něco tak samozřejmého, že si mnohdy ani neuvědomujeme, jak jsme na ní závislí. A to doslova. Kniha realisticky ukazuje, že bez elektřiny není nic. Není to jen o osvětlení nebo elektrických spotřebičích, bez elektřiny si například nenatankujeme benzín do aut, bez pohonných hmot není možné zásobování potravinami, léky; nefunguje chlazení, topení. A není to jen o lidech. Trpí i hospodářská zvířata, zejména krávy, které jsou v dnešní době obsluhovány elektrickými dojičkami, jež nefungují a krávy tak umírají v ukrutných bolestech na přeplněná vemena. Překvapilo mě, že bez elektřiny brzy dochází i voda, nefunguje kanalizace a po pár dnech se lidstvo doslova vrací do středověku. Něco samozřejmého jako sprcha či dojití si na záchod je najednou zcela nemožné. Všude smrdí moč a výkaly, šíří se nemoci. Agregáty a záložní zdroje mají omezený výkon, prodlouží fungování elektřiny o pár hodin, maximálně dnů, navíc k tomu, aby fungovaly, potřebují benzín. Hroutí se fungování nemocnic, brzy přestává existovat i záchranný systém.

Autor v knize popsal otřesný, ale realistický scénář, jak by mohla vypadat Evropa po kolapsu veškeré elektrické energie. Jednotlivé kapitoly představují dny bez proudu, počínaje nultým dnem, konče dnem třiadvacátým. Aby děj vypadal ještě autentičtěji a realističtěji, střídají se různá místa v Evropě, kde ke kolapsu došlo. Ocitáme se v Římě, Paříži, Haagu, Berlíně, Turíně, Milánu... Scénář v různých městech se začíná až nápadně podobat. Po pár dnech mají lidé jedinou starost - obstarat si jídlo, které rychle dochází a začíná mít nevyčíslitelnou hodnotu. Lidé začínají krást, rabovat, šíří se davové šílenství a panika. Nastává totální bezvládí.




Na knize se mi líbilo, že je psaná srozumitelně i pro laika, který oplývá vědomostmi o elektřině jen po tu část, kdy strčí vidlici do zásuvky. Ano, samozřejmě vím, že existují elektrické sloupy, které vedou elektrické dráty nejspíš do nějaké elektrárny, ale o bližší fungování jsem se nikdy nezajímala. Není to tedy téma pro každého. Autor však dokázal toto téma podat zřetelně a jasně, neměli jste pocit, že sedíte na nudných hodinách fyziky. Pro mne byla fyzika vždy jen nutné zlo, které se musí nějak přežít. Jsem proto ráda, že jsem si knihu přečetla a o elektřině se dozvěděla mnohé zajímavé a mnou netušené věci a dnes, když zapojím vidlici do zásuvky, vzpomenu si na to, abych elektřinu nebrala jako samozřejmou věc.

Co se týče výtek, mám jen jedinou. Ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst, a to hlavně z důvodu výše uvedeného častého přeskakování v ději. Střídají se místa i postavy, z nichž se některé v knize už neobjeví. Kniha je totiž psána ve stylu akčního katastrofického snímku, což mě malinko rušilo při koncentraci. Myslím si, že Blackout má velký předpoklad objevit se na filmovém plátně - pokud se tak stane, určitě si jeho shlédnutí nenechám ujít.

Blackout je určený pro ty čtenáře, kteří se vyžívají v různých katastrofických scénářích a byť se jedná o pouhou fikci, stačí opravdu málo, aby se změnila v děsivou skutečnost. Važme si proto i obyčejných maličkostí.



85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pokud vás kniha zaujala, dozvíte se o ní více zde
Kniha vychází 18.9.2017.

11 komentářů:

  1. Blackout už jsem také četla a souhlasím s tím, že se od toho člověk moc nezvládne odtrhnou, je to dost čtivé. Co mě ale nehorázně štvalo, bylo to, jak některé věci nedávaly smysl. Prostě z technického hlediska to takhle nefunguje, a pokud by se to stalo, tak určitě ne v takovém rozsahu (především směrem k jaderným haváriím - nic nelze úplně vyloučit, ale zrovna totální blackout je scénář, o kterém lze uvažovat, a tedy na něj musí být elektrárny připraveny - to jen na okraj). :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu po pravdě až tak nerozumím a blíže jsem se o téma jaderných elektráren atd. nezajímala, ale je to možné. Samozřejmě kniha je jen fikce a nejspíš chtěl autor ukázat úplně ten nejhorší možný scénář.

      Vymazat
  2. Souhlasím s komentářem Marie. Při čtení Blackoutu jsem vypnula všechny informace, které znám a čtení si užila. Kdyby byla kniha napsána opravdu podle skutečnosti, která by mohla nastat, nemuselo by to být tak napínavé a hlavně zajímavé pro laika, který o elektřině neví vůbec nic. Příběh se mi moc líbil, pokud se chceš pustit ještě do něčeho podobného mohu doporučit knihu Tma od českého autora Ondřeje Neffa.
    A kdyby byl Blackout filmově zpracovaný, určitě by mě také lákal, ale bojím se toho, že už by to nebylo ono. Viděla jsem spoustu katastrofických filmů a vždy jsou takové "ulítlé". :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-) Určitě souhlasím s tím, že kdyby byla psána podle skutečnosti, tak by to nejspíš nikoho nebavilo anebo by to vůbec nečetl.
      Díky za tip na Tmu od Neffa :-) Já mám doma ještě Přetížení od Arthura Haileyho, to má být taky něco podobného, ale ještě jsem nečetla.
      Co se týče filmového zpracování, ano většina katastrofických filmů jsou braky, na které se nedá dívat a divák se jen musí smát :D

      Vymazat
    2. Tedaaa... Přetížení vůbec neznám, musím se po knize podívat. Také děkuji za radu, mám tyhle katastrofické příběhy ráda. :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Do čtení knihy se právě chystám pustit a jsem zvědavá, jaká bude :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, určitě mě na knihu nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To jsem ráda, nejspíš recenze účel splnila :-))

      Vymazat
  5. Musíš tu knihu brát stejně jako zombie apokalypsu. Nikdo neví jak by to ve skutečnosti bylo a ač se mi některé a dokonce mnohé filmy i seriály zdáli ze začátku naprosto nesmyslné, nikdy nevíme. :)

    OdpovědětVymazat
  6. To je pravda :-)) Dnes je možné pomalu vše :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.