pátek 13. července 2018

RECENZE: Stíny nad zálivem | Lucy Clarke

Share it Please
autor: Lucy Clarke
překlad: Alena Peisertová
nakladatelství: Grada
značka: Cosmopolis
rok vydání: 2018
počet stran: 368
anotace


Moje zhodnocení:


Již sedm let uplynulo od tragické události, která poznamenala celou komunitu žijící na poloostrově Sandbank. Tehdy byli silným proudem uneseni dva desetiletí chlapci daleko od břehu, avšak na pevninu se vrátil jen jeden z nich...
Jacob, Sářin syn, sice nešťastnou událost před sedmi lety přežil, ale na jeho narozeniny, v den smutného výročí, zmizí beze stopy. Celou místní komunitu včetně Sáry začínají trápit nezodpovězené otázky a postupně se vynořují nová i stará tajemství. Sára se uzavírá do sebe a přestává důvěřovat všem, které zná a kterým věřila.
Co se vlastně před sedmi lety událo? Jak to, že tehdy nikdo nic neviděl? Kdo má důvod tajit, co se ve skutečnosti stalo? A proč?


Stíny nad zálivem jsou třetí u nás vydanou autorčinou knihou a zároveň třetím románem, který vydalo nakladatelství Grada pod značkou Cosmopolis. Měla jsem to štěstí, že jsem četla obě předchozí autorčiny knihy a s potěšením vám mohu oznámit, že autorka je ve své nejlepší formě!

Lucy Clarke, autorka knihy, vystudovala anglickou literaturu, pracovala jako moderátorka společenských akcí a vyučovala tvůrčí psaní. Nyní se věnuje psaní na plný úvazek. Její debut The Sea Sisters se objevil v prestižním výběru Book Club Choise 2013 a byl přeložen do deseti jazyků. Do češtiny byly přeloženy autorčiny romány Poslední nádech (recenzi najdete zde) a Modrá.




Kniha je složena z vyprávění dvou žen, přičemž odlišnost tkví v tom, že Sára, jejíž sedmnáctiletý syn zmizel beze stopy, vypráví svůj příběh v přítomném čase, zatímco Isla, matka chlapce, jehož si před sedmi lety vzal oceán, se vrací do minulosti, neboť její příběh započal před víc jak dvaceti lety. Na konci se protnou nejen obě dějové linie, ale osobně se střetnou i obě hlavní hrdinky.

Děj se odehrává na velmi atraktivním místě, neboť autorka zvolila pro svůj příběh kulisy anglického pobřeží. Místo nazvala Longstone Sandbank, přičemž se inspirovala svým dětstvím, kdy celá rodina trávila léto v plážových chatkách na pobřeží Anglie. Kdo by nechtěl trávit celé léto u moře, s rodinou, přáteli, jen tak bez starostí? Po matčině smrti se Isla rozhodne zanechat svého starého života a začít žít nový právě v jedné z chatek na pláži. Brzy se seznámí s Nickem, jehož rodiče vlastní sousední chatku. Islu brzy následuje i její nejlepší kamarádka Sára, která se nastěhuje právě do oné sousední chatky. Tehdy ani jedna z nich nemohla tušit, že jim tak atraktivní místo pro život, jakým Sandbank bezesporu je, převrátí život naruby.

Stíny nad zálivem jsou emočně velmi silnou knihou, protože pro matku není nic horšího, než přijít o vlastní dítě. V knize prožívají tuto ztrátu hned dvě hlavní hrdinky, obě stejně, přesto každá jinak. Sára se vyrovnává s možnou ztrátou v současnosti, pátrá po synovi vlastními silami, obchází kamarády, známé a dává si všechny střípky do souvislosti a snaží se zodpovědět na otázku, proč její syn zmizel zrovna na neslavné výročí Marleyho utonutí. Může to být náhoda? Zazímco s Islou prožíváme její mládí, radostné okamžiky, narození syna Marleyho, dětství obou chlapců, až do dne tragické události, která navždy změnila nejen Islu, ale i celou komunitu žijící na poloostrově.

Čtenář již od počátku tuší, že nic není tak, jak na první pohled vypadá. Náznaky vycházející z úst Sáry, ale i Isly napovídají, že si každý obyvatel komunity uchovává tajemství, které nikdy nesmí vyplout na povrch. Proč nyní zmizel Jacob? Co se stalo tehdy před sedmi lety? Jak to, že tehdy nikdo nic neviděl? Autorce se povedl napsat skvěle propracovaný příběh s velmi dobře vykreslenými charaktery hlavních hrdinek, které vypráví svůj příběh v první osobě, jež čtenáři mnohem více přiblíží jejich niterné pocity. Postavy nejsou černobílé, nedá se přímo označit viník. Zpočátku to tak může působit, ale závěr vám ukáže, že jste se mýlili.




Autorka napsala velmi čtivé a napínavé psychologické drama, které budete jen těžko odkládat. Už dlouho jsem nečetla takhle dokonale promyšlený příběh, kdy po celou dobu vyplouvají na povrch různé střípky, menší či větší lži a tajnosti. Závěr je velkolepý a když už si budete myslet, že všechno víte a vše vám dá smysl, autorka přijde s dalším šokujícím odhalením. Závěrečný epilog vám vyrazí dech. Nakonec si z knihy odnesete jedno poselství - mateřská láska je nejsilnějším poutem na světě a a kvůli ní pro své dítě uděláte COKOLIV.

Na závěr bych ráda podotkla, že autorka je nyní ve své nejlepší formě, jak už jsem se výše zmínila, a já se už teď nemohu dočkat, co dalšího si na své čtenáře přichystá.

Knihu rozhodně doporučuji fanouškům Lucy Clarke, protože knihou Stíny nad zálivem autorka předčila obě své předchozí u nás vydané knihy dohromady. Pokud dáváte přednost žánrům jako jsou psychologický thriller či psychologický román, touto knihou nemůžete udělat chybu. Už teď vím, že se jedná o jednu z nejlepších knih letošního roku v rámci žánru.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Báře Srncové z nakladatelství Grada, kde si můžete také knihu Stíny nad zálivem koupit.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Na mě se jedná o moc thrillerózní knihu :) ale věřím, že může být super. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Thriller v pravém slova smyslu to moc není, spíše psychologické drama :-)

      Vymazat
  2. Já z knihy až tak nadšená nebyla. Pořád jsem tam viděla nějaké mouchy a mnohdy se nudila... Ale recenzi jsi napsala úžasně a věřím, že spoustu lidí nalákáš :)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádně sepsané. Mě jsi opět nalákala. :-D
    Ale poslední nádech mi od autorky leží na polici víc než rok... Tak asi zatím nebudu tuhle novinku pořizovat. I když kdo ví - třeba přijde chuť .-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.