sobota 26. května 2018

RECENZE: #SmrtVšemPrasatům | Tony Parsons

Share it Please
autor: Tony Parsons
překlad: Michaela Teličková
originální název: The Murder Bag
nakladatelství: MOBA
rok vydání: 2018
počet stran: 408
anotace


Moje zhodnocení:


Jednoho dne je ve své vlastní kanceláři nalezen Hugo Buck, investiční bankéř, který zemřel za poněkud brutálních okolností. Případu se ujímá detektiv konstábl Max Wolfe, který nedávno začal pracovat na oddělení vražd londýnské Metropolitní policie, a pouští se tak do svého prvního případu. Vyjde najevo, že mrtvý muž  studoval před dvaceti lety na soukromé výběrové škole Potter´s Field, kde se spřátelil s dalšími šesti bohatými a privilegovanými studenty. U mrtvého těla je nalezena společná fotografie těchto studentů a když zemře další muž z fotografie opět za velmi krutých okolností, Max Wolfe začne uvažovat nad motivem pomsty. Max kontaktuje všechny bývalé studenty z onoho snímku, ale všichni mlží nebo netuší, proč si je vrah vybírá jako své oběti. Max Wolfe tuší, že vědí víc, než tvrdí, ale v honu po vrahovi se bude muset spolehnout jen na sebe a svůj tým. Krvavá stopa ho zavede ze zapadlých uliček do světel velkoměsta, z nejtemnějších zákoutí internetu až do centra politické moci.


#SmrtVšemPrasatům je prvním dílem ze série o detektivovi konstáblovi Maxi Wolfovi, který jako otec samoživitel žije sám se svou pětiletou dcerou Scout a věrným psím přítelem Stanem. 

Jak už jsem výše zmínila, autorovi se povedl vytvořit celkem originální hlavní hrdina - otec samoživitel, který se stará o svou dceru a zároveň pracuje na oddělení vražd, což bývá mnohdy těžké skloubit dohromady. Dcerku mu však hlídá ochotná paní Murphyová a tak se Max Wolfe může naplno věnovat své práci, která skýtá mnohá nebezpečí, o čemž se čtenář několikrát sám přesvědčí. Max Wolfe je sympaťák, kterého si mnoho čtenářů oblíbí právě pro jeho rodinnou situaci, do níž se dostal ne svou vlastní vinou. Není to žádný alkoholik ani sukničkář, ale vzorný otec, jenž by za svou dceru položil i život.

Jeho první případ ho zavede na soukromou střední školu Potter´s Field, kde si před dvaceti lety stvrdilo přátelství sedm chlapců, z nichž začnou postupně jeden po druhém umírat krutou smrtí. Max Wolfe se nejprve pustí do pátrání po vražedné zbrani, která pohledem na mrtvá těla jasně určuje, že se nejedná jen tak o ledajakou zbraň. Bohužel toto pátrání je na můj vkus dost zdlouhavé a hlavnímu hrdinovi zabere spoustu cenného času,který by mohl věnovat užitečnějším věcem. Na druhou stranu chápu autorův záměr, kterým chtěl nejspíše čtenáře seznámit s tzv. Černým muzeem, které se nachází v Londýně a vystavuje původně tajnou sbírku zločinu.




#SmrtVšemPrasatům je velmi povedeným prvním dílem série, neboť není na první pohled jasné, kdo je vrahem, protože případ je dosti zamotaný. Trochu mi vadilo, že anotace a vlastně už i samotný název dost napovídá a čtenář může být zbytečně brzy ochuzen o napínavé momenty a  zvraty, což podle mého názoru trochu uškodilo celkové atmosféře příběhu. 

Autor zvolil vypravování v první osobě, což nepovažuji v tomto žánru za moc šťastnou volbu. Přece jenom vypravování ve třetí osobě dává autorovi mnohem větší prostor a možnosti, jak si se zápletkou a postavami vyhrát. Takhle vidí čtenář jen pohled hlavního hrdiny, což může postupem času začít nudit. 

Bohužel příběh má pár much, které autor v dalších dílech jistě vypiluje k dokonalosti, aby se čtenáři mohli těšit na lepší a propracovanější pokračování. Já jsem se zpočátku nemohla začíst, bohužel mi do čtení vstoupily jiné povinnosti a často jsem knihu musela odkládat. Druhá polovina mě však přikovala k židli a nemohla jsem se odtrhnout. Líbilo se mi prostředí Londýna i různá jeho zákoutí. I když zápletka zasazená na soukromou střední školu pro vyvolené není moc originální, autor si s jejím zpracováním celkem vyhrál a povedl se mu sepsat napínavý krimi román se zajímavým hlavním hrdinou. 

Pokud jste milovníci krimi románů, určitě sáhněte po této novince, neboť autor píše lehkým čtivým stylem, který zaujme široké spektrum čtenářů. Dalším plusem, který přidává na atraktivnosti, je prostředí ulic Londýna, do kterého autor svůj krimi román zasadil, neboť navozují tu správnou a mnohdy až tíživou atmosféru.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA, kde si knihu #SmrtVšemPrasatům můžete přímo koupit.

2 komentáře:

  1. Povedeně napsaná recenze. Ale jak jí tak čtu, tohle nubude kniha pro mě, co? :-) A taky mi přijde, že ani ty jsi z ní úplně nadšená nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jsem ráda, že si čteš i recenze na knihy, které vyloženě nejsou pro tebe, řekla bych :-)
      Odvařená jsem z ní nebyla, navíc jsem ji četla na můj vkus dlouho a po malých kouscích, kazilo mi to dojem. Ale konec jsem přečetla na jeden zátah a celkově hodnotím kladně :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.