pondělí 26. března 2018

RECENZE: Nejdelší den Adama T. | Patrick Ness

Share it Please
autor: Patrick Ness
překlad: Hana Březáková
originální název: Release
nakladatelství: Slovart
edice: Booklab
rok vydání: 2018
počet stran: 288
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Adam Thorn zažívá svůj nejdelší a zároveň nejbouřlivější den v životě. Ve vztazích se mu nedaří, v práci se vystupňují šéfovy narážky a vše zkomplikuje ještě konflikt s otcem, farářem, který na syna činí vysoké nároky. Adam je gay, navíc ve věku, kdy poznává sám sebe a není si sám sebou až tak jistý. Jeho den je plný střetů, útěků před lidmi a vysvětlování. Nechybí však ani láska, sex a zlomené srdce. Vše se zdá být beznadějné. Najde Adam sílu objevit pravdu o sobě samém?


Nejdelší den Adama T. je nejnovější počin oblíbeného autora Patricka Nesse a zároveň má druhá kniha, kterou jsem si měla možnost od tohoto autora přečíst. Autor je znám tím, že do svých příběhů zařazuje prvky fantasy a u Release to není jinak.




Skutečný svět se prolíná s tím neskutečným, alternativním fantasy světem. V prvním případě sledujeme sedmnáctiletého chlapce Adama Thorna, jehož rodiče jsou zapřísáhlí křesťané, což se neslučuje s Adamovou orientací. Adamův otec je farář a káže ve druhém největším evangelickém kostele ve Frome, matka jako správná manželka duchovního se stará o to, aby jako rodina působili vzorně a jak se patří. Už jen z toho důvodu skrývá Adam svou orientaci. Nejvíce se těší na to, až konečně vypadne z tohohle městečka a odejde studovat na vysokou školu. Jakoukoliv. Hlavně aby byl co nejdál od tohoto místa. Oporu má ve své nejlepší kamarádce Angele, s níž se zná od dětství. Tehdy je spojila jedna nepěkná událost a od té doby jsou nerozlučnou dvojicí. 

Z fantasy linie jsem byla zpočátku zmatená, netušila jsem o co kráčí, ale postupně vše nabývalo jasných obrysů a nakonec se oba příběhy úžasně prolnuly. 

V knize je nejen hodně lásky, zlomených srdcí, ale také sexu, který je popsán opravdu naturalisticky. Z tohoto ohledu to bylo moje první setkání s LGBT literaturou, konkrétně s tímto způsobem popisovaným sexuálním scénám mezi dvěma chlapci. Musím přiznat, že mě ta přímost trochu zaskočila až téměř šokovala, ale v dnešní otevřené době to není obecně nic překvapivého.  

Kniha se čte velmi rychle až skoro sama, stránky ubíhají pod rukama a vy se chcete co nejdřív dozvědět, jak Adamův den skončí a zda se setká i s něčím pozitivním, co by mu dodalo naději, protože ze začátku to tak vůbec nevypadá. Objektivně musím říct, že kniha na čtenáře určitě zapůsobí, hlavně na ty mladší, pro něž je primárně určena.



Co se však týče mého subjektivního hodnocení, až tak nadšená nejsem. Alternativní fantasy příběh mě upřímně vůbec nebavil, ale to je pouze můj problém, neboť fantasy literaturu ani její prvky v literatuře vůbec nevyhledávám. To, že nejsem cílová skupina čtenářů, mi až tak nevadilo, ráda si přečtu zajímavé knihy určené pro mládež, ale orientuji se spíše jiným směrem. Mám ráda napětí, kterého se v tomto druhu literatury nedočkám, což jsem však zde ani neočekávala. Spíše jsem doufala, že mě Adamův příběh určitým způsobem zasáhne, ale žádné emoce mnou bohužel necloumaly.  

Dokážu si však představit čtenáře, které Adamův příběh ohromí, zasáhne jejich srdce a z hlavy jej jen tak nevymažou. Škoda, že se mezi ně nemůžu zařadit. Přesto je to kniha zdařilá a Patrick Ness má můj obdiv.

Nejdelší den Adama T. je křehkou zpovědí sedmnáctiletého kluka, který si nerozumí s rodiči a oni nerozumí jemu (a nesnaží se ho ani pochopit) a hledá únik před sebou samým. Kniha se řadí do žánru young adult a z toho důvodu bych ji doporučila právě mladším čtenářům, které chytne za srdce. 


✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart, které tuto knihu vydalo pod značkou #BOOKLAB. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit přímo zde.




6 komentářů:

  1. Opět parádně napsaná recenze, ačkoliv mě kniha dle toho co o ni píšeš neoslovila. Ale myslím, že tahle by mě neoslovila ani, kdybys z ni byla nadšená ty sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přečtení a pochvalu :-) Ne, tahle by tě určitě neoslovila, ani můj šálek kávy to úplně není, i když se takovým knihám nevyhýbám a ráda mám přehled o všem možném :-)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku mám objednanou a už na mě pravděpodobně čeká na poště. Šla jsem do ní s tím, že taky nejsem úplně cílová skupina, ale mám ráda Patricka Nesse tak se na ni těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš rada Patricka Nesse, tak tě určitě nezklame, je to typický Ness :-) Tak ať se líbí :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, mě osobně knihy od autora jaksi minuly. :) Možná časem, ale v nejbližší době se na ně nechystám... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by taky určitě minuly, nebýt nakladatelství Slovart :-) Ale jsem ráda, že jsem měla možnost si od Patricka Nesse přečíst další knihu.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.