neděle 4. března 2018

RECENZE: Dítě Stasi | David Young

Share it Please
autor: David Young
překlad: Eva Brožová
originální název: Stasi Child
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2018
počet stran: 336
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Nadporučice Karin Müllerová a její zástupce Werner Tilsner jsou zavoláni k naléhavému případu. Na hřbitově blízko Berlínské zdi je nalezeno zohavené tělo mladé dívky, která se podle prvotního ohledání stop snažila prchnout přes Zeď, ale ze Západu. Vyšetřování smrdí od počátku. Karin má jako členka Lidové policie z Východu omezené pravomoce, Stasi chce znát identitu mrtvé dívky, ale nepřeje si, aby vyšetřovatelka znala příliš mnoho odpovědí. Brzy je jasné, že někdo manipuloval s důkazy. Vyšetřování zavede Karin na ostrov Rujána do výchovného ústavu pro mládež Prora Ost. Müllerová navzdory doporučení sleduje stopu, která překvapivě souvisí s někým jí velmi blízkým...


Dítě Stasi je nejnovějším thrillerem z produkce nakladatelství Jota, který vyšel v letošním roce. Autorem románu je David Young, který knihu napsal v rámci studia kriminálního thrilleru na University of London, s nímž získal výroční cenu za svůj debut. Autor se  nyní věnuje psaní na plný úvazek. Předtím však studoval humanitní studia na Bristolské polytechnice se zaměřením na moderní historii. Poté vystřídal několik zaměstnání. Kniha Dítě Stasi získala několik literárních cen, mimo jiné např. cenu CWA Endeavor Historical Dagger za nejlepší historický kriminální román roku 2016.

Příběh se odehrává ve Východním Berlíně v polovině sedmdesátých let minulého století v komunistickém východním Německu. Zajímavostí je, že Německá demokratická republika měla jednu z nejvyšších životních úrovní v celém východním bloku. NDR byla spojována s obávaným Ministerstvem státní bezpečnosti, známějším pod názvem Stasi. Vyšetřování kriminálních činů bylo obvykle v kompetenci Lidové policie, pokud však měl případ významný politický podtext, převzala ho Stasi, která měla vlastní kriminální sekci.




Hlavní postavou tohoto románu je třicetiletá nadporučice Karin Müllerová, která jako jediná (žena a takto mladá) šéfuje oddělení vražd v celé NDR. Je vdaná, manželství však zažívá krizi. Karin si z minulosti nese ošklivý zážitek, který zapříčinil, že už nemůže mít nikdy děti, což ovlivní i její touhu vypátrat vraha mladého děvčete, i přes překážky, které jí klade nejen Stasi. Co se týče její postavy, v thrillerech tohoto typu už je zvykem, že hlavní postava si nese z minulosti nějaký druh traumatu, který se výrazně podepíše na utváření její osobnosti. Musím se přiznat, že v tomto románu mi to nijak nevadilo, nevyznívalo to samoúčelně ani rušivě. Autor netlačil na pilu, jen občas cosi naznačil, takže čtenář pochopí, že hlavní hrdinka kdysi zažila něco strašného, ale v jejích myšlenkách se k tomu nevrací tolik, jako jsem se s tím setkala v jiných knihách. Co Karin zažila a s čím se musela postupně vyrovnat, se čtenář dozví až na samém konci.

Z doby, do níž autor zasadil svůj příběh, a atmosféry, které tím vytvořil, jsem byla opravdu nadšená. Vše podtrhla právě panující zima a všudypřítomný sníh, který vystihl chladnokrevnost té doby. Myslím si, že kdyby se příběh odehrával v létě, nevytvořil by tu správně "chladnou" atmosféru komunismu a děj by nepůsobil až tak mrazivě.

Sníh mi připomněl, že je třeba zhodnotit i obálku, která je dle mého názoru povedená. Dobře zvolené barvy v kombinaci se stopami ve sněhu a výhledem na Berlín a Zeď zaujmou na první pohled. Já osobně se na tu obálku nemůžu vynadívat. 

Co se týče zápletky, kterou autor vytvořil, ta není v žánru krimi nijak originální, ale její zpracování se mi líbilo. Napínavé vyšetřování se střídá s retrospektivním vyprávěním, které nám zpočátku nedává žádný smysl, ale později do sebe vše perfektně zapadne. Nic není jasné až do samého závěru, i přesto, že čtenář má své podezření a představy, kdo za tím stojí. Konec je nabitý akcí, plný napětí i zvratů, které nebudete čekat. Samotný závěr mi však přišel trochu natahovaný a posledních třicet stran jsem už nezažívala takové emoce, jaké se mnou cloumaly na předchozích stranách. 

Na konci se čtenář dozví, že se sice jedná o fiktivní román, ale některé části příběhu vycházejí ze skutečných událostí. Ty právě v závěrečné poznámce autor objasňuje a uvádí je na pravou míru.

Dítě Stasi je velmi čtivý thriller, který připomíná nechutné praktiky Stasi a jiných podobných organizací té doby. Tím je určitě výjimečný, a to i přesto, že kriminální zápletka není nijak zvlášť originální, jak jsem již výše uvedla. Přesto se jedná o román, který přečtete jedním dechem a odložíte jej až s poslední přečtenou stranou. 


✰✰✰✰✰

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lucii Horské a nakladatelství Jota. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde

13 komentářů:

  1. Recenzi jsem jen tak přelétla očima, protože se na knihu tento měsíc sama chystám, nicméně zavěrečný odstavec a hodnocení vypovídá o tom, že se mám na co těšit, takže už se fakt nemůžu dočkat! :)
    Fotka je naprosto nádherná :)
    Měj se krásně, Marcelko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, taky nerada čtu recenze před samotným přečtením :-) Tak hlavně ať se líbí a budu se těšit na recenzi :-)
      Moc děkuji :-)
      I ty Hani,krásný večer :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha není zrovna můj žánr ale vypadá rozhodně zajímavě. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To určitě, hlavně dobou, ve které se odehrává, mimo jiné :-)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) O knize slyším poprvé, ale zaujala mě :) Zrovna teď bych si přečetla nějakou knihu z tohoto žánru :)

    OdpovědětVymazat
  4. Řekla jsem si, že dnes si v rámci měsíce knihy doplním knihovnu o nějakou tu knížečku. Tohle vypadá na parádní inspiraci. Děkuji :-) Jinak k recenzi - taky jsem ji jen rychle přelétla, protože jsem nechtěla znát ten děj nějak blíž. Ale ten poslední odstaveček se mi mooooc líbí. Navnadil mě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že tě zrovna má recenze inspirovala ke koupi knihy :-) Nemáš tedy vůbec zač a pokud si pak knihu přečteš a dáš mi vědět, jak se ti líbila, moc ráda si tvůj názor přečtu :-)

      Vymazat
  5. Opět super recenze. Thrillery já můžu a když se odehrává ve východním Německu je to hned o to lákavější, protože moc takových knih jsem neviděla. :-) Ne moc originální zápletku bych byla ochotná odpustit, pokud by prostředí bylo dobře vykresleno, protože to mě na knize opravdu láká asi nejvíc. :-) Rozhodně na tenhle thriller mrknu v knihkupectví víc. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta doba a celková atmosféra je skvělá. Navíc ta všudypřítomná lezavá zima to celé úžasně podtrhuje. Určitě se po knížce mrkni, podle mého názoru rozhodně za pozornost stojí.

      Vymazat
  6. Tak konečně jsem přečetla tvou recenzi na Dítě Stasi (už nebudu ovlivněna :D). A musím říct, že mě kniha moc nenadchla. Souhlasím, že autor netlačí na pilu a vše odhaluje pomalu, i co se minulosti hlavní postavy týče. Přesto to bylo nedotažené a nedokázala jsem se plně ponořit do děje. Nejvíce mě však zajímal asi doslov o Stasi :D Jo a obálka je opravdu úžasná, to máš pravdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem tvou recenzi a po pravdě mě trochu překvapila, protože jsem si byla jistá, že se ti kniha bude líbit. Ale chápu tvé důvody a kniha určitě nesedne každému.

      Vymazat
    2. To asi ano. Ale naštěstí jsem neměla žádné očekávání, takže mě ani nezklamala :)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.