středa 23. srpna 2017

MINIRECENZE: Pod vodou | Anglické listí | Znesvětitel

Share it Please

Hezké odpoledne milí čtenáři.


Dnes mám pro vás připravené tři minirecenze. Všechny knihy jsou půjčené z knihovny a první dvě jsem přečetla už před časem, ale pořád jsem se nemohla donutit na ně sepsat byť jen krátkou recenzi. Konečně jsem k tomu dnes sedla a minirecenze jsou na světě! Bohužel mi chybí fotka u knihy Pod vodou, protože jsem ji vrátila dřív, než ji vyfotila.


Pod vodou│Juli Zeh


Stručný obsah
Hlavní hrdinou této knihy je Sven, který už před lety dal sbohem životu v Německu a odstěhoval se na malý ostrov, kde pracuje jako instruktor potápění. Jednoho dne na ostrov přijíždí herečka Jola, která se připravuje na novou roli, s manželem Theem, spisovatelem. Z nevinného flirtu, který proběhne mezi Svenem a Jolou, vzniká milostný trojúhelník, kterému se Sven zpočátku brání. Postupně se stále víc a víc zamotává do lží a přetvářky, ze kterých zdá se není úniku...

Stručné zhodnocení
Kniha, ač nemá příliš valné hodnocení, nebyla vůbec špatná. Je psána ze dvou pohledů - z pohledu Svena a z pohledu Joly, která si vede deníkové záznamy. Kniha však i přes malý počet stran má jeden hlavní problém, a sice, že děj se strašně vleče. Celou dobu máte pocit, že se nic neděje, a když už se něco stane, uběhne dost času. Nedivila bych se, kdyby to některé čtenáře odradilo a knihu odložili. Mě k dalšímu čtení poháněla zvědavost, co se nakonec z toho milostného trojúhelníku vyvrbí. Myslím si, že čtenář velmi brzy přijde na to, kde je pravda a kde lež, protože autorka to podala dosti okatě. Na knize se mi líbilo, že měla pár zajímavých myšlenek, které jsem si zapsala. Rovněž se mi líbilo téma potápění, dozvěděla jsem se o něm spoustu zajímavých a nových informací a konečně jsem jako laik pochopila pojem "dekomprese".


Anotace:

Když se z pravdy stane lež a z útočníků jsou náhle oběti… Herečka Jola přijela se svým partnerem Theem na ostrov, aby se připravila na další roli. Když pozná Svena, nevinný

flirt se promění ve smrtonosný milostný trojúhelník, který zboří všechna pravidla. Sven opustil Německo a začal na ostrově pracovat jako instruktor potápění. Jeho heslo zní: nepleť se do problémů jiných lidí. Teď zjistí, jaké to je změnit se ze svědka ve spoluviníka. A pochopí, že je jen součástí vražedné hry, ve které nikdy neměl šanci. Román Pod vodou je mistrně zkonstruovaný psychologický thriller v tradici Patricie Highsmithové, v němž čtenář stejně jako Sven ztrácí veškeré jistoty. Juli Zeh se podařilo napsat skvostné, střízlivé komorní drama o svobodné vůli, odsuzování druhých, vině a moci.


autor: Juli Zeh
překlad: Jana Zoubková
originální název: Nullzeit
nakladatelství: Host
rok vydání: 2015
počet stran: 220


70 %


✽ ✽ ✽ ✽ ✽


Anglické listí│Alena Damijo


Stručný obsah
Hlavní hrdinka odjíždí do Londýna pracovat jako au pair a už tam zůstane. Najde si přítele, vdá se, porodí děti a stane se učitelkou na plný úvazek. Autorka velmi vtipně formou krátkých fejetonů popisuje každodenní život v cizím prostředí a seznamuje nás s místními zvyklostmi.

Stručné zhodnocení
Anglické listí je milé, vtipné čtení, u kterého si odpočinete a zároveň poznáte život v Anglii jinak, než jako obyčejní turisté. Jednotlivé kapitoly jsou psané formou krátkých fejetonů, u kterých se nejen pobavíte, ale mnohdy zatoužíte poznat Anglii zblízka a na vlastní kůži. Dozvíte se, co je pro Anglii typické, ale i méně typické věci, o kterých jste neměli ani ponětí. Pokud je vám Anglie blízká nebo se jen chcete dozvědět více o tamním životě, Anglické listí je pro vás to pravé čtení.


Anotace:

Hlavní hrdinka odjíždí pracovat jako au pair do Londýna a už tam zůstane. Ve svých fejetonech popisuje svůj každodenní život v cizím prostředí. Mění rodiny, kde hlídá, najde si přítele, vdá se, přichází děti, stěhování. Nakonec se autorka stává se učitelkou na plný úvazek… Vše je prošpikováno nesmírně vtipným komentováním britského způsobu života a zvyků od pití čaje po úctu, které se těší bájný tenisový Wimbledon. S úctou i rebelským stěžováním, autorčin styl připomíná Roberta Fulghuma.

autor: Alena Damijo
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2017
počet stran: 168


90 %


✽ ✽ ✽ ✽ ✽

Znesvětitel│Paul Finch


Stručný obsah
Mark Heckenburg zvaný Heck má tentokrát před sebou pachatele, kterého média přezdívá jako Znesvětitele, jenž zjevně plní nějakou vyšinutou misi, protože jak jinak nazvat člověka, který o svátcích vraždí dost nevybíravým způsobem své oběti. Santa Claus zazděný v komíně, milenci probodnutí o Valentýnu šípem přímo do srdce, to je jen malý výčet pachatelových činů. Stojí za tím jakýsi rituál, snaha o zviditelnění svátků či něco jiného?

Stručné zhodnocení
Mé první setkání s autorem, ač se jedná o jeho druhou knihu ze série o Marku Heckenburgovi. Kniha se mi líbila, ale bohužel mám pár výtek. Autorův styl vyprávění mi přišel místy jak na houpačce. Napínavé nervydrásající kapitoly střídají víceméně nudné vyšetřování, které je sem tam proloženo akčními scénami. Vyšetřovatelé často přešlapují na místě a nebýt zvyku jedné z obětí, tak by nejspíš vraha nikdy ani nedopadli. Konečné rozuzlení a to, kdo vlastně Znesvětitel byl, mi přišlo trochu přitažené za vlasy. Musím říct, že podle kladných ohlasů bylo mé očekávání větší, doufala jsem v naprostou bombu, která mě zvedne ze židle, ale to se bohužel nestalo. 


Anotace:

I ten nejzrůdnější zločin může zprvu vypadat jako nešťastná náhoda.

V předvánočním čase se dá zažít ledacos. Třeba zemřít velmi bizarním způsobem: zazděný v komíně, na sobě kostým Santa Clause. Čím se mrtvý muž provinil, že si zasloužil tak krutou smrt? Anebo se neprovinil vůbec ničím a stal se jen figurkou v šílené hře vraha?
Odpověď na tuto otázku nabídne detektivovi Marku Heckenburgovi svátek svatého Valentýna. V autě je nalezena dvojice mladých milenců, srdce mají probodnuté šípem. Ne, tohle už nelze považovat za náhodu. Heckenburg si může být jistý, že hledá vraha, pro něhož je zabíjení svébytný rituál, morbidní oslava tradičních svátků v kalendáři.
Pachatel, kterému policisté začnou přezdívat Znesvětitel, zjevně plní jakousi vyšinutou misi. Takoví lidé se nikdy nezastaví, dokud nedojdou až do konce. Kolik svátků ještě hodlá Znesvětitel krvavě oslavit? Kolik lidí ještě bude muset zemřít, než ho Heckenburg zastaví?


autor: Paul Finch
nakladatelství: Domino
rok vydání: 2017
počet stran: 448



75 %


Četli jste některou z výše zmíněných knih?
Ráda si přečtu vaše názory na ně.

10 komentářů:

  1. Jé, vida, to Anglické listí mě fakt zaujalo, díky za tip! :)

    Vůbec mám ráda formát minirecenzí, je to takové pěkné, stručné, a mám dojem, že v takových článcích mě vždycky minimálně jedna kniha upoutá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec zač :-)

      Taky ráda čtu minirecenze a přesně jak říkáš, vždycky aspoň jedna kniha zaujme :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné recenze :) Ani jednu z knih jsem nečetla, ale ráda bych se pustila do Pod vodou a zajímavě vypadá i Anglické listí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :-) Anglické listí určitě doporučuji, je to pěkná oddechovka a Pod vodou nebylo vůbec špatné, záleží i na vkusu :-)

      Vymazat
  3. To Anglické listí mě docela láká :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anglické listí zní lákavě, asi se po něm podívám. Díky za tip :) A Znesvětitele se tedy děsím. Až takový propad jsem nečekala a asi to raději odložím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem několikrát zmiňovala, Anglické listí je fajn :-) No a Znesvětitel mě bohužel zklamal, škoda no, ale i takové knihy jsou mezi námi :D

      Vymazat
  5. Skvělé zhodnocení, láká mě Anglické listí. Jinak Znesvětitel se mi asi líbil víc než Tobě, Paul Finch mě baví způsobem, jakým příběh vypráví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znesvětitel nebyl špatný, ale prostě po těch nadšených recenzí jsem čekala trochu víc :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.