středa 9. srpna 2017

RECENZE: Ďábelské hry | Angela Marsons

Share it Please
autor: Angela Marsons
překlad: Tatjana Jandourková
originální název: Evil Games
nakladatelství: Knižní klub
rok vydání: 2016
počet stran: 360


Anotace:


Čím větší zlo, tím ďábelštější hra…

Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla – oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby. Ta zná každou její slabinu. A rozhodla se vyzkoušet na Kim vlastní zvrácený experiment. Kim ví, že každý další krok může být smrtící. A tentokrát – je to osobní.

Ďábelské hry, druhý román Angely Marsonsové, jednoznačně potvrzuje, že jeho autorka (debutující v roce 2015 knihou Němý křik) je vycházející mezinárodní hvězdou žánru krimi.


Moje zhodnocení:


Kim Stoneová tentokrát řeší dva případy současně. V prvním z nich je otec obviněn ze zneužívání nezletilých dcer. Vzhledem ke špatným vzpomínkám na dětství, kdy Kim a jejího brášku Mikea týrala matka, nese případ zneužívání holčiček velmi těžce a bere si jej osobně. I když holčičky už budou v bezpečí, protože jejich otce zatkli, šrámy na duši si ponesou po celý život. Kim je tímto případem znechucena i z toho důvodu, že matka přece musela něco tušit. Co je to v tom případě za matku, která si nevšimne zneužívání dcer, které probíhalo prakticky před jejíma očima? Ta se ale dušuje, že neměla o ničem ponětí. Zdá se, že případ bude uzavřen, ale to by nesměla být Kim, aby na něco nepřišla...




O pár dní později je v postranní uličce nalezeno ubodané mužské tělo, okolo něhož pobíhá zakrvácený pes, který, jak se ukáže, patřil oběti. Po odhalení totožnosti mrtvého je zjištěno, že nebyl jen pouhou obětí, ale že byl současně i pachatelem brutálního znásilnění. Může se tedy jednat o akt pomsty? Nebo se za tím skrývá něco jiného? Vyšetřování zavede Kim do ordinace psycholožky Alex, která měla ve své péči oběť onoho brutálního znásilnění. Kim brzy zjistí, že za Alexinou hezkou tváří se skrývá někdo úplně jiný, někdo s ďábelským plánem, do něhož je zahrnuta i samotná Kim...

Poprvé jsme se s Kim Stoneovou setkali v roce 2016, kdy Knižní klub vydal první díl ze série s názvem Němý křik, který napsala britská autorka Angela Marsons. Ďábelské hry jsou její druhou u nás vydanou knihou a momentálně vychází třetí díl s názvem Tichá modlitba. První dva případy Kim Stoneové, vydané v Británii v roce 2015, zaznamenaly fenomenální úspěch: prodalo se přes milion výtisků a umístily se na předních příčkách žebříčků bestsellerů. Angela Marsons se tak stala jednou z nejčtenějších autorek krimi současnosti a přislíbila dalších šest dílů série.




Na začátek musím konstatovat, že Ďábelské hry oproti Němému křiku jsou psány odlišně. Němý křik je klasický krimi román, v němž hlavní hrdinka pátrá po pachateli, kterého usvědčí až v závěru knihy. Naopak v Ďábelských hrách známe pachatele už na začátku a postupně se dostáváme k motivům, které jej ženou k činům, jenž páchá. Tentokrát proti Kim Stoneové stojí sociopat, manipulativní člověk, který zcela postrádá svědomí. Tito lidé jsou často okouzlující a zajímaví, ale jakmile je lépe poznáte, odhalíte jejich skutečnou osobnost. Autorce se postava a povaha sociopata povedla vylíčit velice přesvědčivě. Nejhorší je, že takoví lidé opravdu žijí mezi námi, lidé, kteří zcela postrádají lítost a empatii. Naštěstí mezi námi žijí i takoví jednotlivci jako Kim Stoneová, kteří se nebojí těmto lidem postavit do cesty. Přesto tento případ nebude tak jednoduchý, jak se na první pohled bude zdát. Kim se málem nechá vlákat do manipulací, které jsou proti ní spřádány. Tento pachatel totiž zaútočí na její nejbolestivější místo, její slabinu, kterou je smrt malého brášky. Dokáže Kim tomuto člověku vrátit úder a skoncovat se zlem, které páchá?

Kim Stoneová je člověk tvrdohlavý, bystrý a přísný, ale v žádném případě bezcitný. Na to, jak mi byla v prvním díle nesympatická právě pro první tři zmíněné povahové rysy, v tomto díle jsem si ji oblíbila, neboť se konečně nebála poodhalit nám své nitro a já jí proto fandila ze všech sil. Trauma z dětství, které ji poznamenalo a s nímž se dosud nevypořádala, je zároveň pohonem a důvodem její práce, a sice najít a usvědčit všechny pachatele hrůzných činů, kteří se mezi námi pohybují. Nesmíme zapomenout ani na její tým, hlavně na parťáka Barneyho, který je nejen jejím parťákem, ale hlavně přítelem, na kterého se může kdykoliv spolehnout.




Opět se jedná o výborné čtení, které vám ani na okamžik nedovolí knihu odložit. Napětí v knize by se dalo krájet a opět nám autorka připraví překvapivý závěr v podobě nečekaného rozuzlení. Už teď se nemůžu dočkat třetího dílu, který opět slibuje úžasný zážitek.

Knihu doporučuji především těm čtenářům, kteří mají rádi dobré detektivky, napětí, skvěle budovanou atmosféru a s nečekanými zvraty na závěr. Věřím, že nebudete zklamaní.


90 %

4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že sis čtení užila, já už jedu ten třetí díl. Jsem teprve na začátku, ale vypadá to velmi slibně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu těšit na recenzi :-) Já doufám, že se ten třetí díl ke mě dostane brzy :-)

      Vymazat
  2. Odhalení pachatele hned na začátku na mě nedělá dobrý dojem. Ale jinak kniha vypadá velice slibně a určitě bude skvělá. Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) a chápu :-) Ale jelikož je tam dvojí vyšetřování, jedno odhalení nás čeká až na konci :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.