sobota 8. července 2017

MINIRECENZE: Muž na dně│Iva Procházková

Share it Please

Hezké sobotní dopoledne milí čtenáři.


Mám pro vás jednu informaci. Rozhodla jsem se občas vydávat tzv. minirecenze, což by měly být zkrácené verze obvyklých recenzí, a to hlavně z toho důvodu, že klasické recenze mi zaberou více času a byla by škoda nechat knihu, kterou jsem nedávno dočetla, bez povšimnutí. Minirecenze mě zaujaly u Monči alias Mermaidky z blogu Mermaidin čtecí koutek. Samozřejmě minirecenze nejsou žádná novinka, poprvé jsem tento typ článku četla už ani nevím kde :-)) 

Dnes bych vám chtěla v krátkosti představit knihu Ivy Procházkové ze série Vraždy v kruhu s názvem Muž na dně, kterou mám vypůjčenou z knihovny a už mi dva měsíce ležela doma. 

Do povědomí se mi tato kniha dostala až s druhým dílem Dívky nalehko, který jsem před nějakou dobou objevila v právě vycházejících novinkách. Myslím si, že i v tutéž dobu se o ní zmiňovala Kristýnka z blogu The Book Talk Blog, jejíž maminka si knihy chválila.

Stručný obsah: Jednoho dne je objeveno v lomu auto s mužem uvnitř a vše na první pohled ukazuje, že auto nešťastnou náhodou sjelo do vody. Po detailním prozkoumání a pitvě zemřelého je jasné, že šlo o vraždu. Plánovanou a promyšlenou. Jelikož se čtenář dozví některé události, které tomuto činu předcházely, případ se zdá být na první pohled jasný. Postupem času se však komplikuje, podezřelých přibývá a zdá se, že zájem na smrti muže, který pracoval jako policista a neměl moc dobrou pověst, mohl mít každý. 

Stručné zhodnocení: Začátek knihy byl velmi rozvláčný, autorka si totiž připravovala půdu pro nadcházející události, a možná i proto byl nezáživný téměř až nudný. Po pár desítkách stranách se to však prolomilo, děj se více zamotával a stránky ubíhaly rychleji. Podezření padá pokaždé na někoho jiného, proto jsem i já neustále svůj tip na vraha měnila, avšak v poslední třetině jsem si ho tipla nakonec dobře. 

Za rušivé považuji zmínky o astrologii, která mi nic neříká, nerozumím ji a moc nechápu význam, který v knize měla. Tyto pasáže jsem bohužel přeskakovala, protože mě nudily. I přesto se mi kniha líbila, autorčin styl je čtivý, klubko lží pořádně zamotané a rozmotat je není vůbec snadné. Postavy jsou vykresleny velmi dobře, žádnou si nemůžete splést, každá má nějaký rys, který ji od ostatních zcela odlišuje. Postava kriminálního vyšetřovatele Mariána Holiny je sympatická, bavily mě jeho průpovídky v jeho rodném jazyce, ve slovenštině a svérázný způsob vyšetřování.

Kdo má rád zamotané příběhy s úzkým okruhem podezřelých, navíc z českého prostředí, ať neváhá a pustí se do této detektivky, která je zároveň románovou předehrou televizního seriálu s Ivanem Trojanem v hlavní roli.


Anotace:

Kolik motivů může mít jedna vražda? 
Kolem mrtvého z jezera se vynoří plejáda svérázných osob: od pěstitele konopí přes renomovaného architekta, promiskuitního policistu až po tajemnou Kubánku. S neortodoxním kriminalistou Holinou se budeme prodírat labyrintem vyšetřování a přitom nahlédneme hluboko do životů propojených pletivem silných emocí a rozporuplných činů. 

Kriminální román Ivy Procházkové je předehrou seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích, jehož vysílání chystá Česká televize od ledna 2015. V románu poznáváme hrdiny s časovým předstihem dvou let, sledujeme začátky jejich vztahů, jsme u samých kořenů jejich pozdějších televizních osudů.


autor: Iva Procházková
nakladatelství: Paseka
série: Vraždy v kruhu (1.)
rok vydání: 2014
počet stran: 204



85 %

8 komentářů:

  1. Hm, zdá se mi to, nebo tvoje poutavá mini-recenze je asi tak dlouhá, jako má běžná recenze? :-O Chjo! :-)
    Ale jak asi tušíš, tahle kniha, i přes hezky psanou recenzi, nebude pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ti určitě zdá ;-) Já to kratší napsat neumím :-( :D a normální recenze mám zas moc dlouhé, a to toho vždycky dost pak ještě škrtám... :D
      Děkuji za pochvalu a je mi jasné, že kniha není nic pro tebe :-)

      Vymazat
  2. Skvělá mini recenze :) I když úplně mini není :) Ale tím líp, ráda jsem si ji přečetla. Knihu neznám, ale nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No, asi mini úplně nebude, ale vzhledem k tomu, jak dlouhé mám klasické recenze, tak tady ta mini opravdu je :D Kratší mi to napsat prostě už nejde :-( Měla bych pocit, že pak ta recenze nemá žádný význam.

      Vymazat
  3. Já kdysi psala něco podobného s názvem nezrencenzováno a myslím, že se k tomu také vrátím :D Vraždy kruhu se mi nelíbí ve filmové podobě a v tomto případě nerisknu ani knihu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já filmovou podobu neznám, možná na ni ze zvědavosti mrknu, ale kdoví kdy, asi až tak v příštím životě :D Ty minirecenze jsou fajn, je to napsané raz dva a člověk se s tím nemusí moc párat :D

      Vymazat
  4. Ty sis vzpomněla na mojí mamku, to jí budu hlásit ♥ inirecenzi jsem si s chutí přečetla a upřímně, asi do tohoto formátu článku půjdu také. Mám tu asi dvacet knih ke zrecenzování (svých, ne RC) a nedokážu si představit, že to kdy dopíšu. A lepší kratší recenze, než žádná recenze, že ano. Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minirecenze jsou fajn právě proto, že jdou sepsat krátce, což mi v některých případech vyhovuje. Samozřejmě recenzáky budu psát jako obvykle, ale přesně nějaké své knihy a z knihovny bude stačit v tomhle formátu :-))

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.