neděle 2. července 2017

RECENZE: Láska podle Shakespeara 2 | Georgina Guthrie

Share it Please
autor: Georgina Guthrie
překlad: Kristýna Vítková
originální název: Better Deeds than Words
nakladatelství: Grada
rok vydání: 2016
počet stran: 480



Anotace:


Aubrey Priceová má před sebou posledních pár týdnů studia na Torontské univerzitě. To, co mělo být nejkrásnějším obdobím jejího života, se pro ni ale stává utrpením. Tajný vztah s Danielem Grantem, asistentem na katedře angličtiny, čelí mnoha překážkám. Jeho odhalení by obzvlášť Daniela stálo nejen pověst, ale i celou kariéru. Oba doslova odpočítávají minuty, než budou moci být konečně otevřeně spolu. Mezitím hledají útěchu v tajných vzkazech a tolik výmluvných slovech Shakespearových dramat a sonetů. Dokážou svou zakázanou lásku udržet v tajnosti?


Moje zhodnocení:


S autorkou Georginou Guthrie jsem se poprvé setkala u prvního dílu Láska podle Shakespeara s podtitulem Daniel & Aubrey. Kniha se mi moc líbila a recenzi na ni si můžete přečíst zde.

Druhý díl navazuje přesně tam, kde první díl skončil. Nejprve si tedy připomeňme události z prvního dílu.

Aubrey Priceová je studentkou torontské univerzity a vše naznačuje tomu, že svůj závěrečný semestr bakalářského studia v poklidu dokončí. To by se ale nesměl na katedře objevit nový asistent Daniel, do něhož se Aubrey na první pohled zamiluje. Ani jemu není tato chytrá a vtipná studentka lhostejná. Vztah mezi studentkou a učitelem je však na univerzitě tabu. Není to však jediná překážka. Daniel  je synem děkana Granta, u něhož si Aubrey přivydělává na svá studia a navíc je tu jedno temné tajemství z minulosti...

Samozřejmě tajemství z minulosti bylo již odhaleno, ale nechci zde spoilerovat čtenářům, kteří první díl ještě nečetli. Mohu prozradit pouze to, že se jedná o tajemství, které by mohlo stát nejen Danielovu pověst, ale byl by to i konec s jeho dosavadní kariérou.


"Toť pokušení nejnebezpečnější,
jež láskou k ctnosti k hříchu pobádá."
(VĚTA ZA VĚTU, JEDNÁNÍ DRUHÉ, SCÉNA DRUHÁ)


Milencům nezbývá než čekat, až Aubrey oficiálně dokončí studium na Torontské univerzitě, pak v jejich lásce už nebudou bránit žádné překážky. Cesta to však jednoduchá nebude. Do konce semestru zbývá celých 46 dní, Aubrey s Danielem si poctivě škrtají dny v kalendáři a čekání se zdá být nekonečné. A o tom je vlastně celý druhý díl. Některé překážky v jejich cestě se zdají být nepřekonatelné, ale milenci hledají útěchu v tajných vzkazech, e-mailech a tolik výmluvných slovech Shakespearových dramat a sonetů.


Někomu se může zdát kniha příliš tlustá, čítá 480 stran, a to může mnohé odradit, ale určitě vás překvapí, jak krásně a téměř sama se kniha čte, čemuž přispívá i širší řádkování. Když jsem se začetla, přestal pro mě doslova existovat okolní svět. Takovým stylem je kniha napsaná. Ponoříte se do děje, s hlavními hrdiny budete řešit nejednu překážku a fandit jim, aby vše překonali. Znovu zasáhne Danielova minulost a vyplavou na povrch důsledky tajemství, které bylo odhaleno v prvním díle. Navíc jejich vztah odhalí děkan Grant, Danielův otec, kterému velmi záleží na synově a své pověsti. Může i přesto jejich láska pokračovat? 


"Co den a hodinu mi zprávu dávej,
neb v jedné minutě jest mnoho dní."
(ROMEO A JULIE, JEDNÁNÍ TŘETÍ, SCÉNA PÁTÁ)


Rovněž zde, stejně tak jako v prvním díle, má hlavní roli i sám Shakespeare, samozřejmě jen prostřednictvím svých děl a sonetů. I v druhém díle je každá kapitola uvozena citací z Shakespearova díla či sonetu, která napovídá, jak se bude dále vztah mezi Danielem a Aubrey vyvíjet. Někdy vám citát nic neřekne, ale většinou napoví hodně.


Musím zmínit i krásnou obálku, která je oproti prvnímu dílu do oranžova a vyobrazuje zapadající slunce nad kampusem. Na omak je obálka krásně sametová a po přejetí nadpisu prsty cítíme vystouplá písmena.

Jediné, co se mi opět stejně jako v prvním díle nelíbilo, byly vulgarity, tentokrát z úst Daniela. V prvním díle to byla spíše Aubrey, která mluvila vulgárně, v druhém díle je to naopak. Nejsem žádný puritán, samotné mi to někdy ujede, ale k celému konceptu knihy a k Shakespearovi mi to prostě vůbec nesedělo a bilo to do očí. Jestli to měl být pokus o přisprostlou romantiku, v tom případě se to vůbec nepovedlo. 

Tato romantická kniha je určena především pro ženy, které nemají vysoké nároky, nevadí jim pár klišovitých scén, jež se ani této knize nevyhnuly, a které si chtějí dopřát oddechovou a nenáročnou literaturu.


95 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, která tento titul vydala pod značkou Cosmopolis. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit přímo zde.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, nad sérii už nějakou dobu přemýšlím...a vidím, že opravdu stojí za přečtení. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Jestli máš ráda romantické příběhy, tak neváhej a sérii si přečti. Je to příjemná oddechovka :-)

      Vymazat
  2. Miluju tuhle sérii! Každou knihu jsem přečetla s velkým nadšením a opravdu se těším až se ke knihám opět vrátím :-) Už dlouho se mi nestalo, že jsem měla po dočtení pocit, že mi hlavní hrdinové včetně jejich přátel a rodiny, budou vážně chybět!
    I když nejlepší díl byl ten první, kdy to bylo všechno tajemné a napínavé, tak jsem ze série vážně nadšená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky překvapilo, jak se mi takhle série zalíbila, přitom na ní není nic až tak extra nebo víš jak to myslím, ale přesto super. Čekám na třetí díl, protože jsem napnutá, co se bude dále odehrávat, ale Bára z Grady se teď nějak odmlčela, možná má dovolenou, tak čekám, byť netrpělivě :D :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.