sobota 13. května 2017

RECENZE: Láska podle Shakespeara | Georgina Guthrie

Share it Please
autor: Georgina Guthrie
překlad: Kristýna Vítková
originální název: The Weight of Words
nakladatelství: Grada
rok vydání: 2016
počet stran: 464



Anotace:


„Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží...“
I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu 
Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské univerzitě. Zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent Daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je Daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti…


Moje zhodnocení:


Kniha mě lákala už delší dobu především krásnou obálkou a zajímavou anotací a samozřejmě také samotným názvem, protože ten sází na příběh ve stylu zakázané lásky. Nevím proč, ale v souvislosti s touto knihou, resp. jejím názvem, mě napadl romantický film Zamilovaný Shakespeare s Gwyneth Paltrow v hlavní roli. Má celkem vysoké hodnocení a už jsem ho dlouho neviděla. Ale to jsem teď trochu odbočila.

Aubrey Priceová je studentkou torontské univerzity a vše naznačuje tomu, že svůj závěrečný semestr bakalářského studia v poklidu dokončí. To by se ale nesměl na katedře objevit nový asistent Daniel, do něhož se Aubrey na první pohled zamiluje. Ani jemu není tato chytrá a vtipná studentka lhostejná. Vztah mezi studentkou a učitelem je však na univerzitě tabu. Není to však jediná překážka. Daniel  je synem děkana Granta, u něhož si Aubrey přivydělává na svá studia a navíc je tu jedno temné tajemství z minulosti...




Kniha mě moc mile překvapila. Je to snad první romantická kniha ze své kategorie, kde hlavní mužský hrdina není krasavec každým coulem. Dokonce mi přišlo vtipné, že Aubrey jej popisuje jako zanedbaného muže s mastnými, do očí padajícími vlasy, zároveň však i jako muže s těma nejkrásnějšíma modrýma očima na celém širém světě.


"Snažila jsem se na něj nezírat, ale nedokázala jsem od něj odtrhnout oči. Můj první dojem z dnešního rána byl zcela přesný. Na rozdíl od otce naprosto pohrdal svým zjevem. Půlku límečku od košile měl otočenou dovnitř a na koleni obrovskou díru."


Kniha je vypravována v ich formě a nikoho zřejmě nepřekvapí, že z pohledu hlavní hrdinky. Milým překvapením je i Danielův pohled, kterého se dočkáme ke konci knihy. Díky tomu nahlédneme nejen do jeho mysli, ale vžijeme se rovněž do jeho pocitů a uvidíme danou situaci jeho očima.

Na celém vztahu mezi Aubrey a Danielem se mi líbilo především jeho pomalé a postupné vyvíjení, a to přes počáteční jiskření, oťukávání až po tajné schůzky. Nevadilo mi ani to, že děj je často předvídatelný a také trochu nerealistický. S tímto typem literatury však musí čtenář tak trochu počítat. I přesto, že Láska podle Shakespeara má další dvě pokračování, příběh byl hezky ukončen. Přesto se vztah mezi Aubrey a Danielem má ještě kam posouvat a čtenář je tak nalákán na další díl s podtitulem Marná touhy snaha.




V knize se vyskytuje větší počet postav vedlejších, které mají v knize také své nezastupitelné místo. Nesmí chybět Aubreyina nejlepší kamarádka Julie, jíž se zpočátku nemůže svěřit k jejím citům k Danielovi a vznikajícímu vztahu. Důležitou postavou je i Matt, Aubreyin spolubydlící z koleje, jenž se vloží do role jejího ochránce a v závěru jedné z hlavních postav otevře oči. Poznáme i Danielovu blízkou rodinu, jeho bratry, to vše očima Aubrey.

Každá kapitola je uvozena citátem z Shakespearových děl a naznačuje, o čem bude daná kapitola pojednávat a zároveň napovídá, jak se bude dále vyvíjet vztah mezi Danielem a Aubrey.


"Tam často selže očekávání,
kde nejvíc slibuje; a nezklame, 
kde mizí naděje a zoufáme."
- KONEC VŠE NAPRAVÍ, JEDNÁNÍ DRUHÉ, SCÉNA PRVNÍ -


Možná vás zaskočí tloušťka knihy, která čítá 464 stran, což je na tento typ literatury poměrně dost, ale vůbec se toho nemusíte bát. Příběh je opravdu hodně čtivý, stránky vám budou ubíhat pod rukama a najednou se ocitnete na konci knihy. Rychlému čtení přispívá i širší řádkování. Nejen, že je kniha čtivá, je zároveň i vtipná a zasmějete se nejedné situaci. Trochu mi však vadil Aubreyin vulgární slovník, který se mi moc k tomuto příběhu a celkově k Shakespearově nádechu nehodil.




Pokud bych měla hodnotit obálku, ta je víc než povedená. Malou výtku však k ní mám. Jelikož se příběh mezi studentkou a učitelem odehrává v mrazivém počasí, které je v knize jednoznačně popsáno, z obálky to bohužel cítit nejde. Je to však jen drobnost, která nemá na příběh prakticky žádný vliv.


"Tu bude truchlit, jestli láska kdy
mu v srdce vstoupila, a přáti si,
by nebýval ji nikdy obvinil,
i kdyby vskutku byla zhřešila."
- MNOHO POVYKU PRO NIC, JEDNÁNÍ ČTVRTÉ, SCÉNA PRVNÍ -


Pokud máte chuť na klasickou romanťárnu opepřenou Shakespearovými citáty, je tato oddechová četba stvořená přímo pro vás. Já si ji užila maximálně až do poslední stránky. 



85 %



Moc děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit například zde.

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Tuhle sérii už mám docela dlouho v hledáčku, měla bych se do ní konečně pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Jestli tě baví tento žánr, určitě se do ní pusť. Já si doufám přečtu i oba další díly.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.