středa 10. ledna 2018

RECENZE: Tesla - Génius, který zkrotil elektřinu | David J. Kent

Share it Please
autor: David J. Kent
překlad: Radomír Beneš
originální název: Tesla: The Wizard of Electricity
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2017
počet stran: 248
oficiální anotace 


Moje zhodnocení:


Tato populárně-naučná publikace předkládá známá i méně známá fakta o Nikolu Teslovi, významném srbském fyzikovi a vynálezci, který vynalezl mimo jiné asynchronní motor nebo přišel na způsob dálkového přenosu elektrické energie. Spisovatel David J. Kent v této knize odhaluje a přibližuje čtenářům tohoto významného fyzika, jeho život, dramatické události i tajemství, která jej obestírala. I přes mnohé fantastické vynálezy upadl téměř v zapomnění a jeho úspěchy sklidili jiní. Tesla se své slávy nakonec dočkal, i když dlouho po své smrti. Kniha přináší zajímavé a mnohdy téměř neznámé fotografie, které vám přiblíží nejen život Nikoly Tesly, ale hlavně jeho vědeckou činnost.

✽ 

Tesla - Génius, který zkrotil elektřinu je na první pohled úchvatná kniha, po prolistování plná krásných ilustrací a fotografií, dobových listin a dokumentů, plánků a nákresů, vše vyvedené (včetně textu) na křídovém papíře, která informacím uvnitř obsaženým dodává jistý punc výjimečnosti. 

David J. Kent se zaměřuje na popularizaci vědy způsobem, jakému široká veřejnost dobře rozumí. Autor má za sebou 30 let vědeckého výzkumu, poradenství a psaní. Doposud uvedl více než 100 prezentací na vědeckých setkáních různé úrovně a učil v krátkých kurzech s celou řadou vědeckých témat. Mezi jeho psaná díla patří množství článků v recenzovaných vědeckých časopisech, technických zpravodajích a publikacích obecného zájmu. Mimo publikace o Nikolu Teslovi napsal například životopis o Abrahamovi Lincolnovi, jehož už léta obdivuje.




Kniha se dělí na 9 kapitol, přičemž každá má svůj název, který vystihuje období a milníky Teslova života. Na začátku nechybí krátká předmluva, v závěru knihy najdete seznam použité literatury, chronologický přehled nebo třeba poznámky či závěrečné poděkování. 

Kniha, ač je svým provedením trochu těžší, co se týče váhy, se čte velice lehce, a to nejen díky velkému množství fotografií, které jsou mnohdy přes celou dvojstranu, ale i povedeným grafickým zpracováním. Samotný text je psán čtivým stylem, dozvídáme se mnoho informací z Teslova dětství, dospívání, ale hlavně z období, kdy plodil jeden vynález za druhým. Původně se jeho život měl ubírat jiným směrem, neboť otec byl pravoslavný kněz, ale jelikož jeho starší bratr Dan, na kterého jakožto prvorozeného syna byla upřena největší pozornost a rozvíjení talentu, předčasně zemřel, na dráhu kněze se měl vydat Nikola. Osud tomu chtěl však jinak a nakonec po prodělání těžké nemoci, ze které se záhadně vyléčil, když mu otec svolil studovat elektroinženýrství, se jal studovat do Štýrského Hradce a konečně se začal naplno věnovat tomu, o čem snil.




Nebudu zde sáhodlouze popisovat všechny jeho vynálezy, neboť jich bylo mnoho a většinu si nechal poté i patentovat. Mezi nejznámější patří ucelený systém střídavého proudu tvořený dynamy, transformátory a motory, který představuje základ současné elektrické rozvodné sítě, dále pak asynchronní indukční motor, Teslův transformátor, bezdrátová telegrafie (rádio), bezlopatková turbína a další. 

Autor se však dle mého názoru nevěnuje jeho vynálezům až tak důkladně. Velký důraz dává na takzvanou "válku proudů", což "je označení pro obchodní konflikt a technologický spor, v němž šlo o to, zda se standardem pro distribuci elektrické energie stane proud stejnosměrný či střídavý" (zdroj), kterou několik let vedl se svým "sokem" Thomasem A. Edisonem, který zastával principy stejnosměrného proudu, přičemž Tesla vyzdvihoval proud střídavý. Zde se autor několikrát opakoval i v kapitolách, které byly zaměřené na jinou část Teslova života, což mě občas nudilo a četba se mi protivila.




Přesto první polovinu knihy považuji za velmi zdařilou, věnující se životu tohoto významného vědce, i jeho objevům a vynálezům. Autor krátce přibližuje i ostatní významné fyziky pracující na poli elektroinženýrství, jako např. Thomase Alvu Edisona, Guglielma Marconiho či Alberta Einsteina. Druhou polovinu však považuji za slabší, neboť se zde autor nevyvaroval senzacechtivosti a předkládá různé konspirační teorie s bulvárními názvy: "Tesla zavražděný nacisty", "Rozhovory s mimozemšťany" a podobně. Zpočátku dojmem působící kvalitní publikace získává spíše nálepku lacinosti a tím se může zařadit mezi populárně-naučné časopisy, jakých jsou na našem trhu mraky.

I přes pár drobných výtek jsem byla s touto knihou spokojená a dozvěděla se mnoho zajímavých a pro mě dosud neznámých informací o životě tohoto velikána, který se dočkal ocenění až dlouho po své smrti.

Závěrem doporučuji všem čtenářům, kteří se chtějí dozvědět nové informace či oprášit své staré vědomosti, zajímá je fyzika či přírodní vědy, jakož i životopisy slavných osobností. 


85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lucii Horské a nakladatelství Jota. Pokud vás kniha zaujala, koupit si ji můžete přímo zde.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha je jistě zajímavá. :) Ohledně Tesly a jeho života toho vím jen velmi málo, takže se mi kniha líbí o to víc. :)
    PS. na fotkách vypadá krásně. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tesla byl opravdu zajímavý člověk, jsem ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst :-)

      Vymazat
  2. Mě fyzika jako školní předmět docela děsí, jinak je ale nesmírně fascinují. A zrovna Nikola Tesla mě dost zajímá, v Leviathanovi vystupoval jako velmi kontroverzní postava :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě fyzika taky nijak moc neříkala, ale z toho populárně naučného pohledu je to něco jiného, než ve škole :-) Kniha je rozhodně zábavná a zaujme širší okruh lidí, což je vlastně její smysl :D

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.