čtvrtek 4. ledna 2018

MINIRECENZE: HEX | Jakubův cestovní deník | Vánoční koleda

Share it Please
Hezké odpoledne milí čtenáři.


Po delší době jsem si pro vás opět připravila menší dávku minirecenzí. Jedná se vesměs o knížky z knihovny, které bych vám v krátkosti ráda představila a případně vás na ně nalákala. A jaké knížky jsem přečetla tentokrát?



HEX│Thomas Olde Heuvelt


Stručný obsah:
Black Spring je zdánlivě malebné městečko sídlící v údolí řeky Hudson, nebýt jedné už více jak tři staletí trvající kletby, která postihne každého stávajícího i nového obyvatele. Městem obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze 17. století, které byly zašity oči i ústa. Bábinka, jak jí místní důvěrně říkají, se vám může usadit v domě, po ulicích se potuluje, jak je jí libo, ale běda, jestli zaslechnete její šepot. Ten je smrtící. Nedejbože, kdybyste jí odstranily stehy ze zašitých úst či očí, to by vás jistojistě stihla smrt. Obecní rada s využitím nejmodernějších sledovacích zařízení uvrhne městečko do karantény a snaží se předejít tomu, aby někdo porušil pravidla HEXu. Teenageři se však začnou proti pravidlům a nařízením bouřit, což spěje k nevyhnutelné zkáze Black Springu a jeho obyvatel...

Proč tato kniha a okolnosti vedoucí k jejímu přečtení:
Myslím, že mě zaujala ihned po vydání. Prvním impulsem byla zajímavá obálka, ale hlavně název, pod kterým jsem si neuměla nic představit. Náhodou jsem ji pak objevila v novinkách v knihovně a hned putovala se mnou domů.

Stručné zhodnocení:
Po přečtení první kapitoly jsem si musela přečíst anotaci, protože jsem absolutně netušila, o co jde. Začátek mě trochu nudil, ale byla potřeba trochu nastínit děj, situaci v městečku a samozřejmě představit i hlavní hrdiny. Námět čarodějnice ze 17. století, která je spoutaná řetězy, má zašitá ústa i oči a je cítit bahnem, hnilobou a smrtí, jež takto umlčena se podle libosti prochází ulicemi i vaším domem, mi přišel originální. Říkala jsem si, že autor vše dokonale vymyslel, mělo to hlavu i patu, ač děj zaváněl nadpřirozenem. První polovina je protkaná černým humorem a po první třetině mě kniha konečně chytla. Druhá polovina je dost drsná, autor se s hlavními hrdiny nepáře, neušetří skoro nikoho. Obyvatelé jsou hnáni primitivními pudy, propadají panice a sníží se ke zvěrstvem a chování patřícím do sedmnáctého století. O trestu rozhoduje lidový soud a místní se staví do pozice inkvizitorů. Poslední část byla dost napínavá, styl autora mi připomněl v některých situacích Kinga (hlavně co se týče Griseldy). Samotný závěr mě bohužel zklamal, očekávala jsem, že příběh bude zakončen jinak. Přesto jsem ve výsledku spokojená. V autorově poděkování jsem se dozvěděla, že tento námět není původní, autor jej převzal a "předělal" pro americké čtenářské publikum. Také se přiznal, že původní závěr byl jiný a bohužel si pohrávám s myšlenkou, že byl i lepší. Budu muset po holandské verzi blíže zapátrat.

Anotace:

Každý, kdo se zde narodí, je odsouzen setrvat zde až do smrti. Každý, kdo se zde usadí, se odsud už nikdy nedostane. Vítejte v Black Spring, zdánlivě malebném městečku v údolí řeky Hudson, městečku, jímž obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze sedmnáctého století, který byly zašity oči a ústa. Takto umlčena se prochází po ulicích a podle libosti k vám vstupuje do domu. Dlouhé noci vám bez ustání stojí vedle postele. Všichni vědí, že oči už nesmí nikdy otevřít. Obecní rada s využitím těch nejmodernějších sledovacích zařízení městečko prakticky uvrhne do karantény, aby se kletba, jež na něm spočívá, nemohla dále šířit. Ale místní mládež, takovou izolací už notně otrávená, dojde k rozhodnutí, že přísná omezení poruší a o přízračnou kletbu se virálně podělí, čímž však městečko odsoudí k pozvolnému pádu do osidel temných, středověkých praktik.

autor: Thomas Olde Heuvelt
nakladatelství: Argo
rok vydání: 2017
počet stran: 338


80 %


✽ ✽ ✽ ✽ ✽


Jakubův cestovní deník│Jakub Čech


Stručný obsah:
Jakub byl do svých čtyřiceti let gaučový povaleč, poté znovuobjevil svou lásku k chození a o dva roky později, v dubnu 2016, se postavil na hranice Mexika a USA a s nevelkým batohem na zádech vyrazil na sever. Šel pouští, vystoupal do hor Sierry Nevady, brodil se sněhem a všudypřítomnou vodou. Někdy šel sám, jindy s těmi, kteří chtěli jako on zmizet z každodenního kolotoče do míst civilizací téměř nedotčených. Po 121 dnech a 4 448 kilometrech dorazil na hranice s Kanadou a jeho život už nikdy nebude jako dřív.

Proč tato kniha a okolnosti vedoucí k jejímu přečtení:
Tyhle typy knih mě prostě baví. Když jsem ji zahlédla v knihovně jako horkou novinku, lačně jsem po ní skočila.

Stručné zhodnocení:
Skvělá kniha. Přečteno za dva dny a nemít jiné povinnosti, přečtu ji na jeden zátah. 
Na začátku knihy nás Jakub seznamuje s Pacific Crest Trail (PCT) (Národní pacifická hřebenovka), což je dálkový trek pro pěší či jezdce na koních táhnoucí se od Mexika do Kanady po západním pobřeží Spojených států amerických měřící 4279 km. PCT prochází přes 25 národních lesů a sedm národních parků. Překonává převýšení 128 km, vyhýbá se městům a pro potřebné zásoby je nutné sejít z cesty do nejbližší civilizace, do některých míst je nutné si zásoby předem zaslat poštou. 
Dále se od Jakuba dozvídáme, kdy se začal věnovat chození a že například jeho první výšlap v roce 2014 dopadl tragicky. Poté začal číst hodně knížek zabývajících se chozením (nejen) po horách až objevil fenomén ultra light backpackingu (tj. chození nalehko, s minimální a lehkou výstrojí) a začal se tomuto koníčku věnovat systematičtěji. Brzy byly vidět pozitivní výsledky a jeho život začal být radostnější. Poté absolvoval Svatojakubskou cestu (tzv. Camino, 1 012 km) a přechod Korsiky. V té době už věděl o PCT, začal o něm snít a na jaře roku 2015 se rozhodl sen uskutečnit.
Na dalších stránkách shrnuje své vybavení a popisuje přípravy na cestu, jakož i samotný trek, načež se dostáváme ke kapitole Deník, ve které popisuje každý jednotlivý den se svými zážitky a s konečným shrnutím našlapaných kilometrů. 
Přiznám se, že jsem o Jakubovi a celém PCT slyšela poprvé a možná i proto to byl pro mě úžasný a předem nepoznaný zážitek. S Jakubem prožijete neuvěřitelné zážitky, od bránění jídla před svišti a mývaly, koupání v oregonských jezerech, ale například i setkání s medvědem. V poušti bude bojovat s nedostatkem vody, naopak v horách se sněhem, ledem a měnícím se počasí. Každý den je popsán stručně, ale výstižně. Celou dobu máte pocit, že PCT absolvujete spolu s ním a čím více se blížíte konci, tím vám stoupá adrenalin v těle. Text je proložen i fotografiemi, u kterých jsem se usmívala jak měsíček na hnoji a připomínala si tím Jakubovy zkušenosti. Fotografie jsou úžasné a tamní příroda a krajina dechberoucí. Musí to být skvělý zážitek a obdivuji všechny, kteří něco podobného zažili a dokázali. Nikdo nikam nespěchá, každý si jde svým tempem, protože nejde o závod, ale o úplně něco jiného. 
Vřele doporučuji nejen pro fandy dálkových treků, ale i milovníkům přírody a nevšedních zážitků.

Anotace:

Do svých čtyřiceti let byl Jakub gaučový povaleč. O dva roky později, v dubnu 2016, se postavil na hranice Mexika a USA a se šest a půl kilovým batohem na zádech vyrazil na sever. Šel pouští, kličkoval mezi chřestýši a jedovatými keři, vystoupal do hor Sierry Nevady, brodil se sněhem a všudypřítomnou vodou, bránil jídlo před svišti a mývaly, koupal se v oregonských jezerech, ve washingtonských lesích zpíval medvědům husitský chorál a všem ostatním hrál po večerech na ukulele. Někdy šel sám, jindy s těmi, kteří chtěli stejně jako on zmizet z každodenního kolotoče do míst civilizací téměř nedotčených. Po 121 dnech dorazil na hranice s Kanadou a jeho život už asi nikdy nebude stejný jako před tím.

autor: Jakub Čech
nakladatelství: XYZ
rok vydání: 2017
počet stran: 296


100 %


✽ ✽ ✽ ✽ ✽


Vánoční koleda│Charles Dickens


Stručný obsah:
Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný mrzout, který miluje jediné - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Nedokáže být laskavý a štědrý ani o Vánocích, svátcích klidu a míru. Brzy se všechno změní...
O Štědrém dnu má Skruž zvláštní vidinu, ve které ho navštíví jeho mrtvý společník Jakub Marley, který mu temným hlasem prozradí, že se mu zjeví tři duchové. Pokud bude chtít, pomůžou se mu stát lepším člověkem. A skutečně. Postupně jej navštíví duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc, kteří mu postupně připomenou jeho dětství, ukážou život v chudé rodině jeho písaře nebo jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec s dětmi. Poslední duch však Skružovi odhalí děsivou budoucnost...

Proč tato kniha a okolnosti vedoucí k jejímu přečtení:
Lucka z Luciiny zašívárny zorganizovala na Facebooku společné čtení Vánoční koledy. Jelikož jsem knížku ještě nečetla, rozhodla jsem se si ji vypůjčit z knihovny a společného čtení se zúčastnit.

Stručné zhodnocení:
Tato vánoční povídka má jen něco málo přes sto stran, takže ji budete mít přečtenou za chvilku. Já jsem si k ní sedla den před Štědrým dnem a zvládla ji přečíst za hodinku. 
Vánoční koleda je dnes již klasická pohádka o lakomém obchodníkovi, který nakonec prozře a rozhodne se pro zásadní životní změnu. Jedná se o nadčasovou knížku, kterou si s chutí přečtete každoročně, ideálně však na Vánoce, protože vám navodí tu správnou vánoční atmosféru a předá jisté poselství, které je v příběhu ukryto. Na příští rok mám v plánu pořídit si vlastní vydání a udělat si z jejího čtení takovou vánoční tradici.

Anotace:

Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit...
O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc.
Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost...
Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu...

autor: Charles Dickens
nakladatelství: XYZ
rok vydání: 2010
počet stran: 112


100 %

6 komentářů:

  1. Pěkně recenze, kromě Vánoční koledy nic neznám a knihy asi ani nejsou můj žánr. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď mám na Vánoční koledu ještě větší chuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To myslíš vážně nebo ironicky? :D Třeba já teď po vánocích bych se k ní už nedonutila...

      Vymazat
    2. Já myslela jako po tvé minirecenzi, která mě dokonale navnadila a je mi fuk, jestli to je teď čerstvě po Vánocích nebo by to bylo v létě :D Jsem cvok, já vím :D

      Vymazat
  3. Díky tvému článku - Úlovky z knihovny Vánoční koledu také přečetla :-)
    Pokud opravdu budeš číst i příští rok - tak se ti bude hodit do výzvy na DK ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.