pondělí 29. ledna 2018

RECENZE: Jízda | Guy Adams

Share it Please
autor: Guy Adams
námět: Patrick Ness
překlad: Lucie Podhorná
originální název: Class: Joyride
nakladatelství: Slovart
edice: Booklab
rok vydání: 2017
počet stran: 288
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Mladí lidé ze Střední školy Coal Hill se chovají divně. Poppy v plné rychlosti narazí autem do sázkové kanceláře. Je na místě mrtvá. Max podpálí celý dům i s jeho rodinou. Bratr i rodiče uhoří. Amar chce skočit ze střechy školy, ač dříve byl veselý kluk. Co se to se všemi děje? Proč někteří mladí lidé umírají? Ram se jednoho dne probudí v cizím těle a pokud nepřijde na to proč, může být dalším na řadě.


Tak tato kniha byla pro mě jednou velkou neznámou. Jízda je totiž první knihou z volně navazující série inspirované seriálem Class ze světa kultovní ságy Doctor Who. A to byl nejspíš kámen úrazu. Nikdy jsem seriál Doctor Who či Class nesledovala a vůbec jej neznám, maximálně z doslechu. Trochu jsem se tedy obávala, abych si knihu vůbec užila, ale nakonec jsem to riskla, aniž bych tyto seriály shlédla.




Zpočátku jsem byla mírně dezorientovaná, netušila jsem nic o postavách ani o ději. Rovnou jsem byla vržena do akce a rozkoukávala se s každou další přečtenou stránkou. 

Tento zběsilý román Jízda má něco málo přes dvě stě stran a můžu říct, že se čte úplně sám. Jsem toho důkazem, neboť i bez předchozích znalostí seriálu jsem měla knížku přečtenou za pouhý jeden den. Akce střídala akci, já se nestihla ani vzpamatovat a už se zase chystala další akce. Některé scény jsou však jen pro otrlé čtenáře, a že jich je. Přiznám se, že jsem tolik brutality vůbec nečekala i nejspíš proto, že je kniha určena mladším čtenářům. Zadní strana dokonce uvádí doporučený věk 12+.



S každou kapitolou se postupně seznamujeme s postavami tohoto zvláštního a dynamického příběhu. Na začátku se příběh zmiňuje o jindy tiché dívkce Poppy, která zčista jasna nejspíš zešílela, protože jinak by s ukradeným autem nenarazila v plné rychlosti do sázkové kanceláře a na místě nebyla mrtvá. První kapitola čtenáře rozhodně zaujme. Poppy není jediná, jež provede opravdu divnou a zvrácenou věc. Max, dříve hodný kluk, jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. V klidu si před domem otevře plechovku se sušenkami a pozoruje, jak jeho dům polykají plameny i s rodiči a mladším bratrem. Veselého a bezstarostného Amara objeví na střeše školní budovy s plánem skočit dolů. Navíc tvrdí, že se jmenuje Viola. Co se to proboha živého se všemi děje?

Parta mladých středoškoláků v čele s učitelkou fyziky se spojí a snaží se společnými silami přijít na to, co se děje. Ale to až tehdy, co zmizí jejich spolužák Ram. Ten se toho dne probudí v těle cizího člověka a netuší, co se stalo. Hlavními postavami tohoto románu jsou Quillová, Charlie, Matteusz, April, Tanya, Ram. O každém z nich se něco málo dozvídáme v podstatě za chodu a určitě vás některá fakta překvapí stejně jako mě. Škoda, že jsem si nemohla ke každé postavě přiřadit určitou tvář. Chápu, že pravidelní diváci seriálu tyto postavy znají a tak se autor nezaobíral jejich detailnějšími popisy, ale přesto mi to dost chybělo. Vzadu na knize je celá parta vyfocená, z kontextu jsem si přiřadila ženské postavy, ale mužské ani omylem. Tehdy jsem opravdu pocítila velkou nevýhodu toho, že nemám zhlédnutý jediný díl.




Celý děj je složen z různých částí příběhů a pospojován dohromady. Současnost střídá minulost a čtenář mnohdy až zpětně pochopí některé souvislosti a situace. Tento styl vypravování se mi líbil, často se s ním totiž nesetkávám a přišel mi i celkem originální. 

Jelikož kniha spadá do žánru young adult, je psaná přesně takovým stylem, který je mladším čtenářům bližší a určitě jim více sedne nežli mně. Oceňuji však napínavé scény, které mě ke knize doslova přikovaly a rovněž i zajímavý závěr. Bála jsem se, že konec bude otevřený, neboť se chystají další díly, ale to se naštěstí nestalo. Příběh jako takový je zakončen a jsem zvědavá, co studenti Coal Hill v čele s učitelkou fyziky budou řešit v dalším díle. 

Knihu doporučuji především skalním fanouškům seriálu Class a Doctor Who, kteří Jízdu ocení mnohem víc než ti, již tyto seriály vůbec neznají.  


75 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart, které tuto knihu vydalo pod značkou #BOOKLAB. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha mě úplně nezaujala, ale věřím, že není vůbec špatná. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, špatná opravdu nebyla, jen taky ne zrovna můj šálek kávy :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Na knihu jsem dnes koukala v knihovně :) Ale protože jsem si nebyla jistá co od ní čekat a na Class ani Doctora Who nekoukám, nakonec jsem ji tam nechala :) Ale třeba příště už se mnou domů odcestuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Tak to je náhoda, ale třeba příště se pro ni rozhodneš. Každopádně je to něco, co obvykle nečtu, ale i přesto to nebylo špatné :-)

      Vymazat
  3. Jsem fanoušek Doctora Who, ale class ještě neznám. Tak se těším i na seriál i na knížky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.