středa 3. ledna 2018

RECENZE: Grafitové děvče | Miroslava Varáčková

Share it Please
autor: Miroslava Varáčková
ilustrace: Ivana Jancíková
překlad: Jan Hanzlík
originální název: Grafitové dievča
nakladatelství: Slovart
rok vydání: 2017
počet stran: 184
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Hlavní hrdinka tohoto částečně grafického románu Táňa je obyčejné sedmnáctileté děvče, které to však v životě nemá lehké. Její matka je alkoholička, která o Táňu nejeví prakticky žádný zájem, nestará se jí o jídlo, ani o ošacení a Táňa je nucena protloukat se životem jak se dá. Často musí krást, aby vůbec měla na jídlo. Její nejlepší kamarád zvaný Břitva, s nímž tvoří nerozlučný pár, je pravý opak. Pochází ze zazobané rodiny a často se cítí okolím nepochopený, proto mu drobné krádeže dopřávají vytouženého adrenalinu a svobody. Když Táňu jednoho dne osloví fotograf Ben, nabude pocit, že po letech trápení jí bude v životě něco dopřáno. Bohužel vztah, který je založen na falši a neupřímnosti, nemůže nikdy vydržet. Ještě předtím však dostane od života další ránu. Kolik je toho schopna vydržet dívka, se kterou si osud nepěkně pohrál?


Letos se mi dostává do ruky už druhý román Miroslavy Varáčkové, slovenské spisovatelky, která se svými knihami sklízí nejeden úspěch. Prvním byl Hlavně to nikomu neříkej, který jsem před časem recenzovala a recenzi na něj si můžete přečíst zde. Kniha Grafitové děvče opět pracuje s tématem jistého sociálního vyloučení (v prvním případě se jednalo o šikanu, v tomto románu se autorka zaměřila na život s alkoholikem) hlavní hrdinky.




Sedmnáctiletá Táňa, studentka střední průmyslové školy, oboru geodézie, nikdy nepoznala rodičovskou lásku a péči. Její matka už hodně let bojuje s alkoholem, věčně je v limbu a navíc si domů vodí pánské návštěvy pochybného vzezření. Táňa žije ze dne na den, drobnými krádežemi si obstarává jídlo a kráčí vstříc neúspěšné budoucnosti, přesto doufá, že se jí podaří dostudovat, i kdyby jen s odřenýma ušima a poté si najde nějakou podřadnou práci. Vše se zlomí, když potká Bena, který ji zasvětí do fotomodelingu, ale i tajů lásky. Bohužel však dojde k odcizení mezi Táňou a jejím nejlepším kamarádem Břitvou, který cítí, že se mění a už to není jeho "grafitové děvče".

Grafitové děvče je podmanivým románem pro dívky, kterému na atraktivitě a čtivosti přidávají komiksové části, jež vhodně nahrazují určité zásadní situace, které zrovna hlavní hrdinka prožívá. Knížka je vcelku tenká, nemá ani dvě stě stran a díky komiksovým vsuvkám příběh plynule, ale rychle utíká. Přečteno máte za jedno odpoledne či večer.




Jak už jsem výše zmínila, autorka se zde opět věnuje vážným tématům, která si myslím, zpracovala velice dobře. Prostřednictvím hlavní hrdinky nám přibližuje život s alkoholikem a každodenní starost o přežití, ale také o to, aby sociální úřad na nic nepřišel. Táňa totiž ještě není plnoletá a tak by byla s určitostí umístěna do dětského domova. Na konci Táňu čekají zlomové okamžiky, přijde o veškerou naději mít jednou normální fungující rodinu, protože této myšlenky se nikdy nevzdávala, ať už její život byl jakýkoliv.

Myslím si, že knížka mě trošku minula. Jelikož už dávno nejsem ve věku náctileté dívky, bylo mi již z anotace zřejmé, jakým směrem se příběh bude odehrávat a i když jsem se ne vždy trefila, spoustu zvratů jsem odtušila. Grafitové děvče sice nenabízí nic nového ve svém žánru, to však nemění nic na tom, že se jedná o dobré čtení, které jsem si užila. Autorka píše dost stručně, což mi osobně vyhovuje, i když  některé scény si o větší rozvinutí celkem říkaly.




Ilustrace jsou povedené a komiksové části mi čtení zpříjemňovaly. Mimo krásné ilustrace musím pochválit i úžasnou obálku, která různým natáčením hází třpytivé odlesky. Sedí mi k tomu i růžová barva, kterou je vyveden text na přebalu a desky pod přebalem.

Knihu si užijí především náctileté čtenářky, které touží po zážitcích a dobrodružství, ale nekoukají na svět jen přes růžové brýle.


85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart, které tuto knihu vydalo v edici #BOOKLAB. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, knihu jsem viděla, ale nijak výrazně mě neuchvátila. Má ale velmi zajímavě řešenou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, je to takový románek pro dívky, takže chápu :-) Obálka je moc hezká.

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.