čtvrtek 5. října 2017

RECENZE: Láska podle Shakespeara 3 | Georgina Guthrie

Share it Please
autor: Georgina Guthrie
překlad: Kristýna Vítková
originální název: The Truest of Word
nakladatelství: Grada
edice: Cosmopolis
rok vydání: 2017
počet stran: 485
oficiální anotace



Moje zhodnocení:


S autorkou Georginou Guthrie jsem se poprvé setkala u prvního dílu Láska podle Shakespeara s podtitulem Daniel & Aubrey. Mé druhé setkání se odehrálo před pár měsíci s dílem druhým, jehož podtitul se nazývá Marná touhy snaha (recenze zde a zde). A konečně jsem měla možnost si přečíst i díl závěrečný Sen noci univerzitní, o němž si recenzi můžete přečíst níže.




Než se však dostaneme k samotné recenzi, shrňme si nejprve události z předchozích dílů.

Aubrey Priceová je studentkou torontské univerzity a vše naznačuje tomu, že svůj závěrečný semestr bakalářského studia v poklidu dokončí. To by se ale nesměl na katedře objevit nový asistent Daniel, do něhož se Aubrey na první pohled zamiluje. Ani jemu není tato chytrá a vtipná studentka lhostejná. Vztah mezi studentkou a učitelem je však na univerzitě tabu. Není to však jediná překážka. Daniel  je synem děkana Granta, u něhož si Aubrey přivydělává na svá studia a navíc je tu jedno temné tajemství z minulosti, které by mohlo stát nejen Danielovu pověst, ale byl by to i konec s jeho dosavadní kariérou. Milencům nezbývá než čekat, až Aubrey oficiálně dokončí studium na Torontské univerzitě, pak v jejich lásce už nebudou bránit žádné překážky. Cesta to však jednoduchá nebude. Do konce semestru zbývá celých 46 dní, Aubrey s Danielem si poctivě škrtají dny v kalendáři a čekání se zdá být nekonečné.


"Čas příští lásce málo přeje,
kdo raduje se, hned se směje..."
(VEČER TŘÍKRÁLOVÝ, JEDNÁNÍ DRUHÉ, SCÉNA TŘETÍ)


Konečně se dostáváme k třetímu a tedy i závěrečnému dílu. Co naše oblíbené hrdiny čeká tentokrát? Aubrey má po závěrečných zkouškách, které úspěšně absolvovala a zamilované dvojici nebrání nic v tom, aby se naplno oddali své vášnivé lásce, kterou museli držet na uzdě a navíc v absolutní tajnosti. Ještě jsou tu však poslední tři týdny do Aubreyiných promocí, které musejí společně zvládnout, než budou moct odtajnit svůj vztah před širokou veřejností.

Na první pohled se může zdát, že se třetí díl ponese v podobném duchu jako druhý, ale opak je pravdou. Erotické scény budou o něco peprnější a bude jich o mnoho více, také se dočkáme jakési zápletky, bez níž by kniha byla jen nudnou romantikou. Jak si jistě pamatujete z předchozího dílu,  který opět plynule navazuje na další, David Grant se ucházel o místo rektora, který nyní získal. Na jeho místo nastoupí nová děkanka Elaine Armstrongová, která nemá úplně nejlepší pověst. S Aubrey si samozřejmě nesednou, navíc se pro Aubrey po pracovní stránce změní dost věcí. To nejhorší na Aubrey však ještě čeká. Nová děkanka totiž nabude dojmu, že má Aubrey s bývalým děkanem milostný románek...Bohužel nebudou chybět ani překážky v podobě opětovných stínů z Danielovy minulosti...




Opět se však setkáme i s našimi vedlejšími hrdiny, kteří nesmí chybět ani v závěrečném díle. Penny a Brad se pilně připravují na svůj velký den, kdy si konečně řeknou ano, navíc se autorka zaměří i na Danielova bratra Jeremyho, kterému se ozve žena, jež zapříčinila smrtelnou nehodu jeho rodičů.

Co se týče velikosti knihy, i poslední díl je pěkný tlouštík, který má bez mála 500 stran, ale díky širšímu řádkování vám to ani nepřijde a kniha se čte hezky plynule a vcelku i rychle. Sto stran přečtete jako nic a najednou se už pomalu chýlíte ke konci. Obálka je opět moc hezky povedená, na omak příjemná s mírně vystouplým písmem a samozřejmě opět s vyobrazením kampusu, tentokrát zahaleným pod rouškou tmy. Z obálky na vás dýchne příjemná atmosféra až dostanete chuť začít studovat anglickou literaturu se zaměřením na Shakespeara. Opět je totiž kniha protkaná úryvky ze Shakespearových děl a sonetů, které dodávají knize onen pomyslný punc a tu správnou jiskru.


"Nepřítomnosti, zlou bys mukou byla, 
tvé samotě by nezbyla ta těcha,
myšlének lásky sladkých tíseň milá..."
(SONET 39)


Moc se mi líbil, stejně jako v předchozích dílech, autorčin styl, který je milý a vtipný a chytí vás za srdce. Oba naši hlavní hrdinové jsou sympatičtí lidé, s nimiž byste s radostí zašli na kávu, protože máte pocit, jako byste je znali celý život. Opět však mám výtku k jejich slovníku, který je opět plný vulgarismů, jenž se podle mého názoru do této romantické knihy absolutně nehodí. Přišlo mi, že do úst hrdinům jsou tyto vulgarismy až moc násilně vloženy a občas jsem se zamyslela, co tím autorka vlastně chtěla říct. Bez toho by se jednalo téměř o dokonalou knihu.

Jak už jsem výše trochu nakousla, čtení vám ubíhá pod rukama a čím více se blížíte konci, tím větší  máte strach, že se s hrdiny setkáváte naposledy, což je bohužel pravda. Nic však nebrání tomu se ke knihám opět vracet a užívat si s hrdiny jejich zakázanou lásku, která musela překonat mnoho překážek.




Kniha je pro fanoušky předešlých dílů doslova nutností a i když dopředu tušíte, jak to celé s Danielem a Aubrey dopadne, nemění to vůbec nic na tom, že si čtení užijete stejně dobře, jako u předchozích dílů.


90 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, která tento titul vydala pod značkou Cosmopolis. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit přímo zde.



4 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že se ti líbil i závěrečný díl téhle povedené série :-) I když byl v podstatě nejslabší, tak byl i tak skvělý a já se těším až si celou sérii znovu přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, nejvíc se mi líbil asi ten první :-) Celé to bylo takové neokoukané a tajemné. U mě v knihovně má tato série taky čestné místo a nevylučuju, že se ke knihám někdy v budoucnu vrátím :-)

      Vymazat
  2. Tahle recenze je tak skvělá, Marcel. Musím se k téhle sérii už taky konečně propracovat... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ten správný čas přijde, až si budeš chtít přečíst něco romantického a hodně oddechového :-) Teď si upřímně ani nejsem jistá, jestli tento druh literatury vůbec vyhledáváš :-))

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.