sobota 12. května 2018

RECENZE: V úkrytu | Liz Nugent

Share it Please
autor: Liz Nugent
překlad: Michaela Dvořáková
originální název: Lying in Wait
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2018
počet stran: 384
anotace


Moje zhodnocení:


Lydia Fiztsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. Touží však po jedné věci, které kdyby dosáhla, život by se stal pro ni perfektním. Lydia je přesvědčená, že manžel jí sežene to, po čem nejvíc prahne. Její chorobná touha ji požene až k vraždě a ani mrtvé tělo ji před ničím nezastaví. Ať to stojí, co to stojí.


Kniha V úkrytu, kterou napsala Liz Nugent, je skvělý psychologický thriller, který vás dostane stejně jako mě. Anotace mnohé neprozrazuje, což považuji za velké plus, a pokud se tedy chcete dozvědět více, rozhodně sáhněte po tomto vynikajícím thrilleru.

Liz Nugent se narodila v Dublinu, kde bydlí dodnes a kde se také odehrává její psychologický thriller V úkrytu. O prvotinu se však nejedná. Autorka debutovala v roce 2014 románem Hádanka jménem Oliver, která se dočkala mnoha pozitivních ohlasů a získala též cenu za nejlepší irský kriminální román roku. Nakladatelství Omega jej připravuje a měl by vyjít ještě letos.




Děj čtenáře zavede do irského Dublinu, konkrétně na sklonek roku 1980, ve kterém se hrůzný příběh jedné rodiny začíná teprve odvíjet. Na začátku všeho byla obyčejná touha po dítěti, můžete si říct. Ale tak obyčejná bohužel nebyla. Předcházelo jí velmi mnoho neúspěšných pokusů o vlastní dítě, které přerostlo až v chorobnou posedlost, kvůli níž zemřela mladá žena rukou Lydiina manžela. Ale ten ji vlastně nechtěl zabít...

Autorka z pohledu tří osob rozehrává nebezpečnou hru, při které je už od počátku jasné, že nemůže dopadnout dobře. Hlavními vypravěči v první osobě jsou Lydia, její syn Laurence a Karen, sestra zemřelé ženy. Děj je rozdělen na tři části - rok 1980, rok 1985 a rok 2016, přičemž celý příběh se převážně odehrává v minulosti, což může na první pohled působit nezvykle. Rok 2016 je jen jakýmsi epilogem, tečkou za celým propleteným příběhem.

Kniha má velkou výhodu v tom, že je již od prvních stránek velmi čtivá, čtenáře vtáhne, vyždímá a na konci doslova vyplivne. Přesně takhle jsem se cítila já po přečtení posledních stránek. Ale o tom až později. Vraťme se raději k začátku. Hned na první stránce první kapitoly se čtenář dozví o smrti ženy, která měla být prostředkem k dosažení Lydiina šíleného plánu. Ten se čtenář bude dozvídat postupně, tajemství budou odhalována plynule a čtenář se mimo jiné dozví, co plánu předcházelo. Za ironii celého příběhu považuji to, že jsem téměř až do posledních stránek neodhalila, která postava je vlastně ta špatná. Autorka nepozorného čtenáře mistrně obalamutí, ale díky tomu mu připraví překvapení navíc.




Zápletka je velice jednoduchá, ale zde dokonale funguje. Mám ráda přesně tento typ knihy, kdy je vypravěčů více a příběh se odvíjí hned z několika různých úhlů. I když je čtenáři celkem brzy jasné, že životy všech tří hlavních protagonistů se protnou, cesta k tomuto vyústění bude nepředvídatelná a překvapivá. Knize nechybí napětí, které je mimo závěru hnacím pohonem k rychlému přečtení. Příběh vede k nevyhnutelnému konci, jenž vám rozhodně vyrazí dech! Já dlouho po dočtení zírala s otevřenou pusou a nevěřila jsem, že je člověk něčeho takového schopný. Závěr se autorce velmi povedl a zaručuji vám, že vám bude v hlavě rezonovat ještě dlouho po otočení poslední stránky.  

Pokud jste již dlouho nečetli psychothriller s opravdu překvapivým a šokujícím koncem, kniha V úkrytu je pro vás ta pravá. Nejen závěr však stojí za pozornost, bude vás bavit zvrácenost, které je kniha plná, zajímavě napsané charaktery postav, jež jsou přesvědčivé a uvěřitelné. Příběh vámi otřese a nejeden z vás si pomyslí, zda se tento příběh skutečně někdy někde neodehrál.


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega. O knize se více dozvíte zde a zakoupit si ji můžete přímo zde.

4 komentáře:

  1. Čím to, že mě vždy dokonale přesvědčíš a naladíš? :D Knihu píšu na seznam a doufám, že na ni brzy narazím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, ale těší mě to :D Jestli na ni narazíš, rozhodně ji zkus, opravdu doporučuji. Je to taková knižní "lahůdka" ve svém žánru.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.