pondělí 14. května 2018

RECENZE: Kreativní zápisník | René Nekuda

Share it Please
autor: René Nekuda
nakladatelství: U Veverky
rok vydání: 2017
počet stran: 232
anotace


Moje zhodnocení:


Nedávno se mi dostal do rukou tento Kreativní zápisník, což je vlastně brožovaná knížka malého formátu, jež je určena pro všechny kreativce, kteří se chtějí nějakým způsobem rozvíjet, a to velmi zábavnou formou bez jakéhokoliv omezení. 

Autor René Nekuda již několik let vede kurzy tvůrčího psaní a od roku 2011 vede kreativní kurzy. Více o autorovi se dozvíte zde.




Píšete rádi? Tvoříte rádi? Malujete rádi? Tak přesně pro vás je tento roztomilý zápisník uvnitř s krásnými ilustracemi určen. Pokud máte kreativní duši, rádi objevujete a zkoušíte nové věci, tento zápisník by vám neměl chybět. O hodně byste totiž přišli. Nevěříte? Pojďte se se mnou přesvědčit na vlastní oči.

Nejprve mrkneme na obálku. Ta je velice vydařená a rozhodně ji nemůžete přehlédnout. Je poseta různými malůvkami konkrétních i nekonrétních věcí s vtipnými žárovkami.







Tento Kreativní zápisník je určen především pro ty, kteří se věnují tvůrčímu psaní. Bude jim inspirací, pomůže jim v osobním rozvoji, též je i naučí novým věcem. Kreativní zápisník bude vaším průvodcem, pomocníkem, učitelem, rádcem, parťákem, objevíte neobjevitelné, dozvíte se o sobě spoustu nových zajímavých věcí a zároveň budete postupně rozvíjet svoji kreativitu. 

Je vidět, že si dal autor s tvořením Kreativního zápisníku velmi záležet. Zápisník je velmi kvalitně zpracován, vazba je šitá, takže nehrozí rozlepení stránek, když si zápisník pořádně rozevřete. 

Nemusíte se vůbec bát, že si nebudete umět se zápisníkem poradit či si nebudete vědět rady s úkoly či cvičeními. Hned po autorově předmluvě totiž narazíte na kapitolu "Jak knihu používat", kde se dozvíte vše potřebné, i když autor hned v úvodu tvrdí, že zápisník nemá přesný návod k použití. Protože kreativitě se meze nekladou. Dostanete jen pár doporučení, s nimiž bude vaše sžívání se zápisníkem o něco jednodušší a rychlejší. Netrapte se tím, že zadání nepochopíte hned napoprvé nebo že snad něco zkazíte. Zde nic takového neplatí. Je jen na vás, jakým způsobem svou kreativitu dáte najevo. Zápisník je totiž jen váš a nemusíte ho vůbec nikomu ukazovat. Je jen na vás, co si v něm uchováte. 


Kreativní zápisník se dělí na čtyři oddíly:

  • archiv, jehož úkoly slouží k uchování a pozdější kontrole
  • cvičení je nejčastějším typem zadání a slouží k přirozenému a hravému rozvíjení kreativity
  • slovní zásoba slouží k rozšiřování slovní zásoby
  • povídkář (ten bude váš nejoblíbenější) - náhodný generátor postav, témat, úvodních vět a prostředí, většinou spojený s příběhovými úkoly.
Nechybí ani rozšiřující informace, díky kterým lépe pochopíte zadání, doplňující otázky k danému cvičení a podrobnější vysvětlení, případně řešení úkolu, které se nedoporučuje číst před splněním zadání.


Já jsem se při tvoření velmi bavila. Objevila jsem v sobě kreativní duši, o níž jsem neměla ani potuchy a která nejspíš celý život ve mně dřímala. Ze začátku jsem se Kreativního zápisníku bála jako čert kříže, psaní mi totiž nikdy nešlo a když si vzpomenu na své slohové práce ze školy, byla to jedna velká katastrofa, při jejichž psaní jsem vyloženě trpěla. Vím, že se to nedá moc srovnávat, ale měla jsem v sobě nějaký blok a nemohla se uvolnit. Tento zápisník mi však pomohl na všechny trable z minulosti zapomenout. Objevování sebe sama jsem si velmi užila a i když jsem ještě zdaleka nesplnila všechny úkoly ani cvičení, protože by byla škoda si je všechny vyčerpat najednou, rozhodně je mám v plánu.




Pokud sami rádi tvoříte či jen někoho takového znáte, pořiďte sobě či blízkým tento Kreativní zápisník, s nímž nemůžete nikdy šlápnout vedle. 

Důležité informace na závěr:
Zde se dozvíte o Kreativním zápisníku mnohem více, nechybí ani ukázky či recenze jiných kreativců.
Jak se dá pracovat s Kreativním zápisníkem se dozvíte zde.


✰✰✰✰✰


Autorovi Renému Nekudovi mnohokrát děkuji, že mi dal možnost vyzkoušet si tento úžasný Kreativní zápisník, který mi byl vděčným společníkem.



Zaujal vás Kreativní zápisník?
Co si o něm myslíte?
Už jste se s něčím podobným setkali?
Budu se těšit na všechny vaše komentáře.

2 komentáře:

  1. Panebože to vypadá super. Strašně ráda píšu a tohle vypadá jako fajn zábava, která člověku i něco přinese. Povídková část mě vážně zaujala nejvíc. Musim ten zápisník omrknout, fakt vypadá dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu skvělé. Moc doporučuji. Skvělý nápad, zpracování, člověk se u toho zabaví a vyřádí. Určitě se na něj mrkni :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.