čtvrtek 26. dubna 2018

RECENZE: V pasti lží | B. A. Paris

Share it Please
autor: B. A. Paris (p)
překlad: Karolina Medková
originální název: The Breakdown
nakladatelství: Motto
rok vydání: 2018
počet stran: 328
anotace


Moje zhodnocení:


Cass Andersonová si po smrti matky konečně dala svůj život do pořádku, pracuje jako učitelka a je šťastně vdaná. Jednoho červencového dne, kdy se za strašlivé bouřky vrací z rozlučky před letními prázdninami, se stane něco, co jí převrátí život vzhůru nohama. Výčitky svědomí ji natolik ochromí, že začne zapomínat na různé věci - objednání alarmu do domu, schůzky s přáteli, kam si zaparkovala auto nebo zda si vzala prášky. Neustále myslí na Jane, zavražděnou ženu, kterou možná mohla zachránit. Postihla ji snad stejná nemoc, jako její matku nebo se dočista zbláznila?


B. A. Paris je pseudonym autorky žijící v Anglii, která velkou část svého dospělého života strávila ve Francii. Pracovala v oblasti financí, ale také jako učitelka. Je matkou pěti dcer. Proslavila ji její prvotina Za zavřenými dveřmi, která nadchla mnoho čtenářů po celém světě. V pasti lží je jejím druhým psychologickým thrillerem, který zkrátka neodložíte.




Hlavní hrdinkou je Cass Andersonová, učitelka, která teprve překročila třicítku, ale život se s ní nemazlil. Její otec zemřel již před osmnácti lety vinou autonehody, matka před dvěma lety. Matčině smrti však předcházela neustálá péče její dcery, neboť u matky propukla předčasně demence. Teď se zdá, že Cass začíná nový život. Je skoro rok vdaná, má skvělé přátelé a super kolektiv v práci. Jedné deštivé noci po rozlučce v práci nasedá do auta a rozhodne si cestu zkrátit lesem, kde je spousta zákrut a nezpevněná krajnice. Cestou potká osaměle stojící auto s ženou uvnitř, která, i když je bouře a tma, nedá najevo, že potřebuje něčí pomoc. Cass dojede v pořádku domů a na celou situaci zapomene. Druhý den však vyjde najevo, že na lesní cestě byla nalezena mrtvá žena, kterou někdo brutálně zavraždil. Cassiin život se vlivem dalších okolností převrátí naruby.

V pasti lží je mým druhým psychologickým thrillerem autorky B. A. Paris, kterou po jeho dočtení řadím mezi mé oblíbené autory tohoto žánru. Úspěšnou prvotinu Za zavřenými dveřmi jsem četla před časem a recenzi jsem na ni sepsala zde. Níže se dozvíte můj názor na knihu V pasti lží.

Musím pochválit autorčin styl psaní, který je nesmírně čtivý a její hrdinky vám ožívají přímo před očima. Knihu jsem přečetla v rekordně krátké době, a to jednoduše proto, že ji nešlo odložit. Autorka opět stejně jako v předchozí knize skvěle vykreslila hlavní hrdinku, která mně i tentokrát přirostla k srdci a já ji prostě fandila.

I když velice brzy nabudete jakéhosi podezření, autorka si s vámi skvěle pohraje a nakonec si nebudete jistí ani sami sebou. Takové knihy miluji a tentokrát mi nevadila ani jistá předvídatelnost už od samého počátku, která pozornému čtenáři neujde. Myslím si však, že právě pro předvídatelnost děje kniha neuspokojí náročnějšího čtenáře, který by mohl nabýt dojmu, že ho autorka o překvapivý moment připravila. V pasti lží tak může zavánět průměrností, ale zdání klame. Já jsem od tohoto psychothrilleru dostala přesně to, co jsem očekávala. Osobně musím říct, že jsem nadmíru spokojená.




Kniha V pasti lží je skvěle promyšlený psychologický thriller, který budete jen těžko odkládat, protože ve vás po celou dobu bude hlodat červíček pochybností, jestli je hlavní hrdinka opravdu blázen. Napadne vás spousta teorií, a teď bych správně měla napsat, že ani jedna nebude ta správná, ale spíše opak je pravdou. Zápletku není těžké odhalit, ale  myslím si, že ve finále vás autorka dokáže překvapit. Se závěrem jsem byla spokojená, taktéž s konečnou satisfakcí.

Pokud bych měla srovnat autorčinu knihu Za zavřenými dveřmi a V pasti lží, první zmíněná byla o chloupek lepší. Jsem nesmírně zvědavá na další autorčinu tvorbu, která je v plánu, neboť nedávno se nakladatelství Motto zmínilo, že již koupilo práva na autorčinu třetí knihu.

Nakonec nesmím opomenout pochválit úžasnou obálku, která zaujme čtenářovo oko na první pohled. Doteď se na ni nemohu vynadívat. Co se týče nálepky "TOP thriller", myslím si, že ji má kniha právem, ale pro mě nebyla vůbec směrodatná a na koupi knihy neměla žádný vliv.

Knihu doporučuji spíše nenáročným čtenářům psychothrillerů, kteří nemají v tomto žánru ještě tolik načteno. Tyto kniha nadchne a rozhodně překvapí. Náročnějším čtenářům doporučím se porozhlédnout radši jinde.


✰✰✰✰✰


Oslovila vás autorka píšící pod pseudonymem B. A. Paris?
Líbila se vám více její předchozí kniha nebo tato nynější?
Budu se těšit na vaše komentáře.

6 komentářů:

  1. Povedená recenze :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale rozhodně mám v plánu to napravit. Už jenom protože vidím na její knihy samé pozitivní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Mě autorka hodně nadchla a už netrpělivě vyhlížím další její knihu :-)

      Vymazat
  2. Tak krásně jsi to sepsala, že mám chuť se rozběhnout do knihkupectví, koupit si ji a začíst se :D A máš pravdu, obálka je opravdu úžasná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, beru to jako kompliment :-) Doporučuji do toho knihkupectví opravdu běžet :D

      Vymazat
  3. Konečně mám sepsáno a připraveno, tak jsem si mohla přečíst i tu tvojí.
    Napsala jsi to krásně, a kdybych knihu už nečetla, tak bys mě na ni dokonale nalákala! Což tobě jde vždycky dobře :-)
    Popravdě jsi mě hodně překvapila vysokým hodnocením, a celým konceptem velmi kladné recenze, nějak jsem to u tebe nečekala. (Pochopíš proč to píšu po přečtení té mé, až bude na blogu). Souhlasím s parádní obálkou a s těšením se na další autorčinu knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si říkala, že si ji určitě nechceš číst před svým sepisováním. Taky to nedělám :-) Člověk se pak může nechat lehce ovlivnit.
      Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že tě mé recenze lákají :-)
      Je pravda, že já se možná nechala trochu ovlivnit subjektivními pocity, ale strašně dobře se mi to četlo, těšila jsem se na každé čtení a tak jsem autorce trochu odpustila předvídatelnou zápletku.
      Tak to se budeme těšit spolu :-)))

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.