čtvrtek 12. dubna 2018

RECENZE: Umírající detektiv | Leif G.W. Persson

Share it Please
autor: Leif G.W. Persson
překlad: Jaroslav Bojanovský
originální název: Den döende detektiven
nakladatelství: MOBA (Moravská Bastei)
rok vydání: 2018
počet stran: 472
série: Jarnebring & Johansson (8.)
anotace


Moje zhodnocení:

Lars Martin Johansson, bývalý šéf Národní kriminální policie, si užívá zaslouženého odpočinku do doby, než ho po náročném dni plném vyřizování přepadne hlad a zastaví u Günterova kiosku, kde si koupí svou oblíbenou klobásu. Při nastupování do auta a myšlence, jak se s chutí zakousne do mastné klobásy, se mu zatmí před očima a prodělá mozkovou příhodu. Probouzí se v nemocnici mírně dezorientován s bolestí hlavy a částečným ochrnutím. Dá se říct, že jeho život skončil, ale během konzultace s neuroložkou přijde řeč na pětadvacet let starý případ vraždy devítileté dívenky, který byl krátce předtím promlčen, neboť pachatel nebyl nikdy dopaden. Johansson jakožto důsledný vyšetřovatel nemá rád odložené případy a pustí se do vyšetřování přímo z nemocničního lůžka a vlastní pracovny. Touží vypátrat vraha a učinit spravedlnosti zadost, avšak tuší, že to bude jeho poslední případ.


Umírající detektiv autora Leifa G.W. Perssona je novinkou, kterou nedávno vydalo nakladatelství MOBA a již se mi podařilo získat k recenzi.

Autorem této švédské detektivky není nikdo jiný než Leif G.W. Persson, klasik skandinávské detektivní literatury a zároveň uznávaný kriminalista, který dodnes pravidelně vystupuje v médiích jako přední odborník z oblasti kriminologie. Autor za svou literární činnost obdržel mnoho cen a jeho knihy se pravidelně umisťují na seznamech bestsellerů. K jeho nejznámějším dílům patří trilogie zabývající se vraždou švédského premiéra Olofa Palmeho - Mezi touhou léta a chladem zimy, V jiném čase, v jiném životě a Volně padat jako ve snu. Dalšími známými díly jsou Linda, Ten, který zabil draka a Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem. Všechny mají na kontě mnoho prodaných výtisků a byly přeloženy do mnoha jazyků. Kniha Umírající detektiv získala všechna nejvyšší ocenění udělovaná severským detektivním románům. 

Hlavní postavou tohoto románu je Martin Lars Johansson, který si již tři roky užívá důchodu, než ho jednoho dne skolí mrtvice. Shodou okolností se blízko něj pohybuje zásahová jednotka, která jej včas dopraví do nemocnice. Následky naštěstí nejsou fatální, Johansson částečně ochrne na pravou polovinu těla. Ještě se nestihne ani pořádně rozkoukat, natož zotavit, a už se s vervou sobě vlastní pouští do vyšetřování ohavného zločinu, jehož pachatel nebyl nikdy dopaden. Jelikož Johansson není zcela mobilní, požádá o pomoc svého kolegu a zároveň nejlepšího kamaráda Boa Jarnebringa, který mu s případem rád pomůže. Nejen on se však bude podílet na případu, Johansson totiž zaúkoluje všechny okolo sebe včetně mladičké osobní asistentky, která se o něj po propuštění do domácí péče bude starat.




Postava Johanssona mi byla už od začátku hodně sympatická, ač navenek působila spíše jako starý protiva, který to v hlavě nemá v pořádku. Autorovi se povedlo nahlédnout do mysli člověka, který prodělal cévní mozkovou příhodu. Tito lidé trpí zejména zmateností, poruchou myšlení a vzpomínání. Všechny tyto sféry postihly i Johanssona, který často řekne něco, co vůbec říct nechtěl a sám se tomu pak diví, co z jeho úst vyšlo. Navíc si nevzpomíná na některé detaily z života před mrtvicí a často tak trpí depresemi, které nedává vůbec najevo. Johansson se se svým osudem již smířil a nemá potřebu měnit své špatné stravovací návyky či snad začít sportovat. Proto i tuší, že případ zavražděné devítileté Yasmine bude nejspíš jeho poslední.

Umírající detektiv je skvěle napsaná detektivka, která vás pohltí už od první stránky a stejně jako já budete chtít přijít na kloub ohavnému zločinu a dopadnout vraha, který by měl za svůj čin pykat, a to i přesto, že se případ kvůli novému zákonu stal promlčeným o pouhých párů měsíců. Kniha je napsaná stylem klasické detektivky, takže nečekejte žádné akční scény ani hektolitry krve, ale spíše poklidné vyšetřování, které je zaměřeno na rozhovory s tehdejšími svědky, občasném nahlížení do minulosti a dávání si věcí do souvislosti. Odhalení totožnosti vraha nepředchází žádný "wow efekt", ale poctivá práce jednoho vysloužilého policisty. Pár překvapivých momentů však v knize najdete, takže ani o to nebudete ochuzeni.  

Tato severská krimi si jistě zaslouží nejvyšší ocenění, které se jí dostalo a já jsem upřímně moc ráda, že jsem měla příležitost si Umírajícího dektektiva přečíst. I přesto, že mi okolnosti nedovolily knihu přečíst na jeden zátah, ač k tomu příběh sváděl a občas mi to bylo líto, užila jsem si ji a maximálně vychutnala.

Umírajícího detektiva rozhodně doporučuji milovníkům klasických detektivek, kteří mají rádi spletité a nejednoznačné příběhy s pomalým odhalováním minulosti a poctivou detektivní prací. 


✰✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku a skvělého čtenářského zážitku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA, na jejichž stránkách si Umírajícího detektiva můžete rovnou zakoupit. Kniha je dostupná také v elektronické podobě.

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě a věřím, že se milovníkům detektivem jistě líbí. Pro mě ale nejspíš nebude... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tvůj čas při čtení recenze, i když není úplně tvým šálkem kávy :-)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Kniha vypadá moc dobře, a když na ní narazím, určitě si jí ráda přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Mně se moc líbila a pokud máš ráda poklidnější detektivky, tak si ji rozhodně přečti :-)

      Vymazat
  3. Senzace, další knížka na seznam k přečtení :) Tohle mě zničí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, myslím, že s tímhle se potýká každý knihomol :-) Tak snad se zadaří a třeba jednou se ke knížce dostaneš :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.