neděle 12. ledna 2020

RECENZE: Modrá smrt | Dylan H. Jones

autor: Dylan H. Jones
překlad: Ingeborg Fialová
originální název: Anglesey Blue (2017)
nakladatelství: Katto
rok vydání: 2019
počet stran: 456
anotace


Moje zhodnocení:


Po dlouhých dvaceti letech se na rodný ostrov vrací detektiv Tudor Manx, který jej opustil poté, co záhadně zmizela jeho sestra Miriam. Její případ se nepodařilo nikdy vyřešit. Zmizení Miriam a Manxův tehdejší náhlý odjezd značně pošramotil jeho vztah s matkou a sestrou, s nimiž se odcizil.

Detektiv Manx se těší na poklidný život, který však skončí v okamžiku, kdy je na ostrově Anglesey v severním Walesu objeveno na přídi rybářské lodi tělo, které nese znaky ukřižování. Místní komunitu tato událost velmi znepokojí a Manxův šéf žádá urychlené vyřešení případu. Sám Manx je přesvědčen, že za vraždou stojí bezcitný vrah a že objevení dalších mrtvých těl je jen otázkou času…


Krátce před koncem roku jsem uzavřela novou spolupráci s nakladatelskou značkou Katto, která spadá pod nakladatelství Computer Media s. r. o. Značka Katto přináší do České republiky kvalitní překladové detektivky a psychothrillery, z čehož vyplývá, že se zaměřuje především na napínavé čtení (více si můžete přečíst zde).


V rámci spolupráce jsem si vybrala dvě knihy. Na první z nich – Modrou smrt, kterou napsal velšský autor Dylan H. Jones, vám nyní přináším recenzi.

Nová série přichází s novým sympatickým detektivem Tudorem Manxem, který se - ovlivněn okolnostmi z minulosti - obrnil cynismem a vtipnými průpovídkami, které budou čtenáře bavit po celou knihu. Postavu detektiva Tudora Manxe ztvárnil autor velmi dobře, oplývá důležitými vlastnostmi, které u dobrého detektiva nesmějí chybět – houževnatost, snaha dopátrat se pravdy, i přesto, že některá rozhodnutí, která učiní, nemusí být v závěru vždy ta správná. Ochrana rodiny se ukáže být důležitým faktorem i navzdory tomu, že kontakty se vlivem odjezdu z ostrova na dlouhých dvacet let zpřetrhaly. Vidina obnovení těchto vztahů je na první pohled téměř nulová, ale věřím, že časem si Tudor Manx ke svým nejbližším cestu najde. 

Případ, který se snaží hlavní hrdina vyřešit a který začne brutální vraždou člověka nalezeného ukřižovaného na přídi lodi, se ukáže být podivně zamotaným, motiv činu však nebude těžké odhalit. Čtenář si celkem brzy odvodí název knihy, který sice neodpovídá originálu, ale jeho smysl zůstane zachován. Nechci zde zbytečně moc prozrazovat, ale přiznám se, že mě zpočátku směr případu, kterým se uchyloval, mírně zklamal.


Čtenáře zaujme fakt, že se celý příběh odehrává na malém ostrově, který obývá uzavřená komunita, jež působí tísnivým dojmem. Autor skvěle zpracoval atmosféru ostrova a dovolil čtenáři nahlédnout pod pokličku života místních lidí, přičemž vcelku znamenitě vykreslil povahu, která je pro tento národ typická. Čtenáři neunikne sarkasmus, který často vede ke vtipným momentům a dialogům, jež často odlehčí už tak dost napjatou situaci. 

Zápletka byla vystavěna výborně, případ je parádně zamotaný, nechybí ani gradace příběhu, dostatek akčních scén, ale především velká porce napětí. Pachatele není snadné odhalit a i přesto, že závěrečnému rozuzlení chyběl moment překvapení, nic to neubralo na kvalitě a propracovanosti příběhu.

Závěrem chci uvést, že se jedná o knihu, která by v žádném případě neměla uniknout skalním fanouškům kriminálních thrillerů, přičemž si knihu užijí i milovníci detektivních příběhů.


✰✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Stanislavě Holomkové z nakladatelství Katto. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

10 komentářů:

  1. Já, já, já jsem fanoušek thrillerů :D Ale kniha mi nějak unikla!!

    Díky za tip a moc povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO by ti uniknout neměla a ani celé nakladatelství Katto! :D
      Nemáš zač a já moc děkuji, že si mé recenze čteš a komentuješ :-))

      Vymazat
  2. Thrillery mám ráda, jen je těžké vybrat nějaký kvalitní v té obrovské nabídce :) každopádně tohle se mi líbí už jen díky obálce, hrozně pěkná!! a zaujal mě teda i ten hlavní hrdina a to, že se to odehrává takhle na ostrově, to zní fakt dobře... dík za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, dneska thrillery hodně vedou a vydávají se jich mraky, takže najít ten kvalitní je mnohdy kumšt. Tenhle se fakt povedl a navíc, jak říkáš, ta obálka je opravdu krásná.
      Nemáš zač, snad se ti bude popřípadě knížka líbit :-)

      Vymazat
  3. Jsem také fanoušek thrillerů ale Katto zatím vůbec neznám, takže s radostí zkusím nějakou jejich knihu :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě s novým nakladatelstvím seznámila :-) Brzy vyjde recenze na další jejich knihu.
      Děkuji :-)

      Vymazat
  4. O knize jsem ještě neslyšela. Nevypadá ale vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nebude úplně tvůj šálek čaje, ale máš pravdu, špatná opravdu není. A obálka se povedla :-)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.

Kam dál?