úterý 8. října 2019

RECENZE: Nora hledá vraha | Flynn Berry

Share it Please
autor: Flynn Berry
překlad: Dana Konvičková
originální název: Under the Harrow (2016)
nakladatelství: Jota
rok vydání: 2019
počet stran: 286
anotace


Moje zhodnocení:


Nora přijíždí na venkov navštívit svou sestru Rachel s tím, že u ní stráví víkend. Nora čeká sestru na nádraží, ale ta se neukáže. Před Racheliným domem cítí, že je něco jinak. Uvnitř domu nejprve objeví mrtvého psa, který byl věrným hlídačem a hlavně ochráncem, chvíli poté i brutálně zavražděnou Rachel. Po příjezdu policie se rozjíždí vyšetřování, které směřuje k dávné minulosti Rachel, která byla ve svých sedmnácti letech fyzicky napadena mužem, jenž nebyl nikdy dopaden. Městečko, ve kterém Rachel bydlela, je ospalé a zdá se, že ani vyšetřování se nikam neposouvá. Nora se tedy pustí do vlastního vyšetřování, v němž se snaží vypátrat sestřina vraha vlastními prostředky a možnostmi. Vypadá to, že vrahem mohl být kdokoliv.


Když nakladatelství Jota nabídlo knihu Nora hledá vraha americké autorky Flynn Berry k recenzi, zvědavost mi nedala a o recenzní výtisk jsem si napsala. Přiznám se, že obálka mě nijak nezaujala, ale anotace mě na přečtení nalákala. Trochu mě zaskočilo celkem nízké hodnocení na knižních databázích, ale rozhodla jsem se, že se jím nenechám ovlivnit a udělám si vlastní názor. Jak se mi kniha nakonec líbila a zda ji mohu doporučit, se dočtete v recenzi níže. 


Hlavní hrdinkou je, jak vypovídá i název knihy, Nora, sestra zavražděné Rachel, která svůj příběh vypráví čtenáři prostřednictvím první osoby. Její vyprávění je často proloženo úvahami a vzpomínkami na Rachel, které přichází z nenadání, což mi vždy způsobovalo menší dezorientování v příběhu. Tento styl vyprávění mi tedy vůbec nesedl a nezvykla jsem si na něj ani později. Prolínání přítomnosti a minulosti se totiž často překrývalo a autorka čtenáři nijak nepomohla, když mezi nimi souvisle přecházela. Nejednou jsem si uvědomila, že netuším, o čem vlastně čtu, neboť Nořiny myšlenky byly celkem nevyzpytatelné.

Nijak blíže mě neoslovila ani postava Nory hledající vraha své sestry. Její postupné přijímání sestřiny smrti a vyrovnávání se s ní bylo však napsáno věrohodně a celková psychologie její postavy byla propracovaná velmi dobře. 

Příběh to nebyl špatný, jen mě bohužel neoslovil styl psaní. Jak je v anotaci uvedeno, že děj se odehrává v ospalém městečku, přesně tak mi připadal podaný i celý příběh. Plynul na můj vkus a na to, že se mělo jednat o detektivku či thriller, příliš pomalu a poklidně bez větších příběhových zvratů. Vyšetřování bylo mdlé a policie se při vyšetřování Racheliny vraždy nijak nepřetrhla, což bylo nejspíš záměrem a mělo právě Noru postrčit k vlastnímu pátrání. Na něj šla tedy systematicky, vcelku i logicky, ale nakonec se sama ocitla v hledáčku policie. 


Druhou polovinu zvládla autorka podat lépe, konečně bylo z příběhu cítit nějaké napětí a touha poznat vraha Rachel. Přesto se v závěru žádné šokující odhalení nekonalo, odkrytí vraha postrádalo náznak jakýchkoliv emocí, které by prostoupily skrze čtenáře. Ve svém závěru bylo vrahovo odhalení nemastné a neslané a konec podivně useknutý. Na to, co všechno tomu předcházelo, bylo v závěru vše nějak podezřele rychle vyřešeno. 

Přesto v závěru knihu doporučím, a to zejména čtenářům, kterým nevadí poklidnější tempo vyprávění a libují si v důkladné psychologii postav.


✰✰✰


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Lucii Horské z nakladatelství Jota. Pokud vás kniha zaujala, zakoupit si ji můžete přímo zde.

6 komentářů:

  1. Kniha mě neláká, když je text nemastný a neslaný, tak to prostě není ono. Ale ta obálka je slušné retro :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak, nač ztrácet čas nad nemastnou neslanou knihou. Četla jsem už mnohem mnohem lepší. Tu obálku jsi vystihla :D

      Vymazat
  2. Super recenze. :) Ale knihu si nechám ujít...

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě zaujala dle obálky už na tvém Instagramu, ale hned při čtení tohoto článku mi bylo jasné, že to není nic pro mě. Jeden z hlavních důvodů je ten styl a prolínání minulosti s přítomností.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.