neděle 21. ledna 2018

RECENZE: Zimní lidé | Jennifer McMahon

Share it Please
autor: Jennifer McMahon
překlad: Vladimíra Fonfárová
originální název: The Winter People
nakladatelství: Omega
rok vydání: 2017
počet stran: 328
oficiální anotace


Moje zhodnocení:


Městečko West Hall ve Vermontu bylo odjakživa opředeno tajemstvími a prastarými legendami. Vše umocnila záhadná smrt Sáry Harrison Sheyové, která byla v roce 1908 nalezena brutálně zavražděná krátce po tragické smrti její malé dcerky. 
V současnosti bydlí na tomtéž statku devatenáctiletá Ruthie se svou matkou Alicí a mladší sestrou Fawn. Jednoho dne Ruthie zjistí, že matka zmizela a při pátrání po stopách, kam mohla matka zmizet, najde v matčině ložnici starý deník Sáry Harrison Sheyové. Ruthie je tak chtě nechtě vtažena do prastarého tajemství, jehož kořeny sahají daleko do minulosti.


Kniha Zimní lidé čekala na přečtení delší dobu, ale mezitím jsem četla samé pochvalné recenze a komentáře a o to víc se na ni těšila. Nakonec jsem velmi ráda, že jsem dostala možnost si ji přečíst a recenzovat právě pro nakladatelství Omega, kterému tímto děkuji.

Jennifer McMahon je v České republice zatím celkem neznámá autorka, která však ve své domovině  vydala již několik děl s většími či menšími úspěchy. Pevně doufám, že se s jejími dalšími knihami brzy seznámíme i u nás, protože Zimní lidé jsou velmi kvalitním počinem ve svém žánru.

Předně musím podotknout, že z knížky jsem měla ze začátku celkem obavy. Ne, že by mě anotace nelákala, naopak, spíše jsem měla strach z duchařiny. Nevím proč, ale poslední dobou se u takových knížek celkem bojím a tak jsem si její čtení vynahradila jen přes den. Proto jsem ji četla celkem dlouho. Ale stálo to za to.




Zpočátku jsem trochu bojovala se zorientováním se v postavách, čase a místě, což trvalo naštěstí jen pár stránek. Poté mě příběh vtáhl a opravdu těžko se mi kniha zavírala.

Příběh se dělí na dvě části - minulost a současnost, přičemž každá část má své dva vypravěče. V minulosti je vypravěčkou Sára Harrison Sheová, jejíž zápisky o více než sto let později způsobí velké pozdvižení. Je rok 1908 a Sára prožívá obyčejný život manželky a matky, dokud se nestane velká tragédie. Její dcera Gertie se jednoho dne ztratí a následující den je její tělo nalezeno na dně hluboké studny. Sára se se smrtí své malé dcerky nemůže smířit a rozhodne se ji povolat mocnými silami zpět mezi živé. Druhým vypravěčem je Sářin manžel Martin, který má v příběhu také svou roli.

V současnosti se seznamujeme s devatenáctiletou dívkou Ruthie, která se jedné noci vrátí až dlouho po večerce s obavami, že jí matka Alice vyhubuje. To se však přes dívčino překvapení nestane. Ráno spolu se svou mladší sestřičkou Fawn zjišťuje, že jejich matka v noci zmizela neznámo kam. Při pátrání naleznou Sářin deník a s ním začnou pomalu objevovat staré tajemství, které nemělo nikdy vyplout na povrch. Druhým vypravěčem současné doby je Katherine, která zdánlivě nemá s příběhem nic společného, ale to se má brzy změnit. Její manžel Gary měl nedávno ošklivou autonehodu, při které byl na místě mrtvý. Co je však zarážející, je fakt, že těsně před autonehodou měl schůzku ve West Hall ve Vermontu, kde neměl co dělat. Katherine totiž tvrdil, že jede fotit svatbu do jiného města. Proč Gary své manželce lhal? Co za tím stálo? Katherine se odstěhuje do West Hall, aby zde odhalila šokující pravdu.




I když se zpočátku může zdát, že lidské osudy z minulosti, ale i ty současné nemůžou mít nic společného, postupem se začne odkrývat pravda, která měla být navždy utajena. Sára je totiž pouhých pár týdnů po tragické smrti své dcerky nalezena brutálně zavražděná. Mezi místními se proslýchá, že její duch se prochází městečkem a místní z obavy, aby jim nic neudělala, jí nechávají přede dveřmi dárky. Co se tehdy doopravdy stalo a jak to souvisí se současností? To se dozvíte po přečtení této knihy. Nerada bych totiž prozradila víc, než by bylo vhodné.

Ač se na první pohled může zdát, že příběh má s duchařinou pramálo společného, opak je pravdou. Autorce se povedl sepsat spletitý příběh opředený tajemstvím, který vás nenechá chladným a po jejímž přečtení už navždy budete mít respekt z velkých skříní. Často vás bude mrazit v zádech a možná i polévat studený pot ze strachu, komu patří oči, které se dívají ze tmy. Škrábání na dveře bude signalizovat především to, že je blízko někdo, kdo v tomto světě už nemá co dělat.

Autorka sepsala originální a nápaditý příběh, který je napínavý od začátku až do konce. V knize nenajdete žádná hluchá místa a nebudete se ani na okamžik nudit. Čím více jsem se blížila ke konci, tím více jsem se obávala toho, že příběh už brzy skončí. Rozuzlení bylo celkem překvapivé, i když nějaké náznaky tam byly, já si střípky však dohromady nespojila. Samotný závěr byl povedený, i když mně osobně tato část z knihy přišla jako nejslabší. Marně přemýšlím, čím by to mohlo být, nejspíš jsem čekala více zlověstnější závěr, který se bohužel nedostavil. Přesto považuji toto autorčino dílo za téměř dokonalé, nebýt závěru. Ráda však přimhouřím oko a dám knížce stoprocentní hodnocení, protože si ho zaslouží.

Pokud se rádi bojíte, chcete cítit mrazení v zádech a duchařské příběhy přímo milujete, nenechte si tuto knihu ujít. Jste-li naopak příliš velcí strašpytlové, Zimním lidem se obloukem vyhněte.


100 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pokud vás kniha zaujala, více se o ní dozvíte zde a zakoupit si ji můžete přímo zde.

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, nedávno jsem dočetla a jsem živí důkaz, že i strašpytel dokáže knihu přečíst. :))) A líbila se mi vážně moc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se ti také líbila. Budu se na tvou recenzi těšit :-)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Já mám z knihy také obavy, ale z toho jestli mě bude bavit, ne z duchařiny :) Naopak duchařské knihy mám ráda :) Ale na knihu jsou pozitivní ohlasy, tak snad bude vážně tak skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já myslím, že se ti určitě líbit bude, je taková tajemná, napínavá...nemohla jsem se od čtení odtrhnout :-)

      Vymazat
  3. Mě se taky moc líbila, myslím, že jsem taky dala plný počet - 100 % :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povedená recenze, myslím, že jsi mě právě přesvědčila, že si knihu prostě musím pořídit :)
    měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu stojí za to. Myslím a troufám si říct, že tě nezklame.
      Taky se měj krásně :-)

      Vymazat

Děkuji moc za komentáře.