neděle 16. července 2017

RECENZE: Zkrotit vlka | Benjamin Black

Share it Please
autor: Benjamin Black
překlad: Jana Jašová
originální název: Prague nights
nakladatelství: Moba (Moravská bastei)
rok vydání: 2017
počet stran: 288



Anotace:


Během kruté zimy roku 1599 přijíždí do Prahy mladý učenec Christian Stern, aby zkusil své štěstí na dvoře výstředního císaře Rudolfa II. Hned první noc v opilosti zabloudí do Zlaté uličky a narazí tam na tělo mladé ženy. Přepychové šaty zavražděné svědčí o jejím urozeném původu, stejně jako zlatý medailon na proříznutém hrdle… Christian se rázem ocitá ve spleti intrik nelítostných, po moci bažících dvořanů. A nebezpečné smyčky se kolem něj utahují ještě pevněji od chvíle, kdy samotný císař Rudolf II. usoudí, že tenhle doktor filozofie je tvorem u dvora téměř nevídaným: je mužem, jemuž se dá důvěřovat. Pověří ho proto úkolem najít vraha zabité dívky – císařovy milenky Magdalény. Christian však při svém pátrání narazí na spiknutí s cílem otřást samotným trůnem a záhy se v labyrintu pražských uliček i dvorských pletich stává lovcem i kořistí.


Moje zhodnocení:


Autorem tohoto historického románu, jehož děj se odehrává v Čechách, není nikdo jiný než Benjamin Black, držitel Man Bookerovy ceny. Jméno Benjamin Black je pseudonymem, pod kterým se skrývá John Banville, jenž většinu svého života strávil v Dublinu, kde od roku 1989 působí v redakci listu The Irish Times. Zkrotit vlka (v originále Prague nights) je autorovou novinkou, kterou letos vydalo nakladatelství MOBA.

Prostřednictvím této knihy mi bylo umožněno druhé setkání s tímto autorem. První knihou byl Svatý příkaz, který mě upřímně moc nenadchnul, přesto jsem se rozhodla dát autorovi ještě druhou šanci. Zda byla promarněna nebo ne, se dočtete níže.

Román se odehrává v rozmezí dvou měsíců na přelomu roku 1599 a 1600 v Praze. Christian Stern, mladý učenec a přírodní filozof, přijíždí z Řezna do Prahy na královský dvůr, kterému panuje Rudolf II. Habsburský. Ještě téhož večera vypije alkoholu víc než je zdrávo a omylem zabloudí do Zlaté uličky, kde objeví tělo mladé ženy s prořízlým hrdlem. Krásné šaty a zlatý medailon svědčí o ženině urozeném původu. Nález těla Christianem silně otřese, zároveň jej však uvede do spleti intrik nelítostných a po moci bažících dvořanů. Nepomůže mu, ba naopak celou situaci zhorší, důvěra, kterou mu vloží sám císař Rudolf II. a pověří ho úkolem najít vraha zabité dívky. Ukáže se totiž, že mrtvá byla císařovou milenkou a v jejím lůně rostl nový život...




Na tuto historickou detektivku odehrávající se v českém prostředí (konkrétně v Praze, ale děj zavede hlavního hrdinu i do Mostu) jsem se velmi těšila, ale má očekávání naplněna bohužel nebyla. Seznámení s hlavním hrdinou, královským dvorem a dvořany bylo těžkopádné a trvalo mi hodnou chvíli než jsem se do knihy začetla a přestala vnímat okolní svět. Styl psaní autora je bohužel dosti nepoutavý až téměř nezáživný. Líbilo se mi však vykreslení dobové atmosféry, celého královského dvoru i s dvořany a tehdejšími zvyklostmi. Hlavní postava Christiana Sterna, jejíž vyprávění probíhalo v první osobě, mi nebyla moc sympatická, a to hlavně z toho důvodu, že ač do něj sám císař Rudolf II. vložil svou důvěru k vypátrání vraha jeho milenky, věnoval se spíše sexuálním hrátkám s ženami než samotnému vyšetřování. Nečekejte zde tedy klasické detektivní pátrání, které se vyznačuje především postupným odhalováním stop a výslechy svědků, ale spíše pomalé rozplétání klubka lží a intrik. Je sice pravda, že Christianovi byly házeny klacky pod nohy a bylo proti němu intrikováno, v samotném závěru však ani neztotožnil pachatele, ale celé pozadí případu a konkrétní osoba vraha mu byla prozrazena někým jiným. Takže vlastně jedinou rolí hlavního hrdiny bylo vyprávět nám příběh, který zažil při jedné návštěvě Prahy na přelomu roku 1599 a 1600. Je to opravdu škoda, protože jsem očekávala klasickou detektivku s historickým pozadím, kterou tato kniha bohužel není.

Nechci však v žádném případě tuto knihu zatracovat. Zcela jistě se bude líbit fanouškům Benjamina Blacka a obdivovatelům tehdejší doby odehrávající se převážně v Praze. V závěrečném doslovu nám autor objasňuje, že se jedná o historickou fikci, přesto některé postavy vystupující v románu byly skutečné a skutečně tehdy na královském dvoře žily.




Na závěr musím pochválit úchvatnou obálku, která byla prvotním impulsem k tomu, že jsem si moc přála vystavit si tuto knihu v knihovně. Jak můžete vidět, je na ní vyobrazen Karlův most s pohledem na tehdejší okolní budovy, které jsou zahaleny pod rouškou tmy. Kniha se totiž v originále jmenuje Prague nights (Pražské noci) a obálka tento název hezky vystihuje. Kdo nebo co však donutilo změnit původní název na nynější Zkrotit vlka je mi záhadou. 


60 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA. Knihu si můžete koupit přímo zde.

5 komentářů:

  1. Obálka je opravdu nádherná, právě ta mě zlákala se po knize více podívat. Bohužel mě anotace nenadchla a tvá recenze mě jen utvrdila v tom, že by to byla ztráta času. A mrtvá dívka mi připomněla Jacka Rozparovače. Nevím čím to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bohužel krásná je na té knize pouze obálka, obsah už za moc nestojí, ale upřímně mě to mrzí...co už :-)

      Vymazat
  2. Jéé, bohužel se přidávám k Ivet, i mě obálka nalákala moc, ale asi si knihu odpustím...

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za komentáře.